Затворници искат от съда по-леки мерки за сигурност при интимните свиждания

11:40, 15 мар 19 25 1304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ВАС гледа делото на близо 20 затворници с тежки присъди срещу начина, по който стават интимните свиждания в местата за лишаване от свобода. Делото е при закрити врата и изклютелни мерки за сигурност, съобщи БТА.

Заради невъзможността делото да се гледа в сградата на ВАС, съдебното заседание се провежда в Съдебната палата.

От всички затворници, сред които и такива с доживотна присъда без право на замяна, в съда днес са само десет. Част от тях бяха с дрехи с надпис "Когато несправедливостта е закон, справедливостта е дълг".

Според председателя на състава Галина Христова и съдиите Таня Куцарова и Аглика Адамова, процесът трябва да е при закрити врата, защото иначе сигурността би била поставена под въпрос.

Затворниците и техните интимни партньорки обжалват документ на Министерство на правосъдието, според който 4-часовите свиждания трябвало да се провеждат в присъствието на надзирател или да бъдат снимани с охранителна камера. Те настояват, че въпреки всичко имат право на личен и семеен живот, а в сегашната ситуация са подложени на унизителни условия.

Адвокат Елена Янкова, която искаше да присъства на делото като представител на правозащитна организация обясни, че това дело касае всички ефективно осъдени, а не само тези, които обжалват. В закона за изпълнение на наказанията ясно пише, че свижданията не може да бъдат наблюдавани и записване, заяви тя. Така се ограничавали правата на осъдените.

Сред обжалващите са Джок Полфрийман, Станислав Методиев-Сиси и Светломир Нешков - Куцара, който преди 3 г. осъди България в Страсбург заради лоши условия в килиите. Делото е без аналог в страната.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама