Турция очаква над 6 милиона руски туристи или ръст от 10-15%

20:00, 15 мар 19 25 1398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турция очаква над 6 милиона руски туристи тази година, заяви Фируз Баглъкая, председател на Асоциацията на турските туристически агенции (ТЮРСАБ), цитиран от БТА.

Броят на руските туристи в Турция тази година ще се увеличи с около 10-15 процента и съответно ще надхвърли 6 милиона души, посочи Баглъкая, който участва в туристически панаир в Москва. Турция е много подходяща дестинация за пътувания за руснаци, добави той.

Миналата година близо 5,9 милиона руснаци посетиха Турция.

Броят на руските посетители в Турция ще продължи да се увеличава, след като отношенията между двете страни са добри. Географската близост, почивната база, облекчаването на визовия режим са от голямо значение за интереса на руснаците към Турция, посочи Баглъкая.

Около 91% от руснаците пристигат в Турция за ваканция, сочат данни на доклад на ТЮРСАБ.

Анталия и Истанбул са най-предпочитаните дестинации в Турция за руските туристи. Близо 4,7 милиона руснаци са посетили окръг Анталия през 2018 г., а броят на руснаците, които миналата година са били в Истанбул, възлиза на 618 500, е посочено в доклада.

По данни на Турския статистически институт руските посетители са прекарали средно по осем денонощия в Турция миналата година. Един руски турист е харчил средно 607 долара по време на престоя си в Турция през 2018 г., което е доста по-малко спрямо 2013 г., когато един турист от Русия е харчил средно по 800 долара.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама