Празнуваме Тодоровден

08:00, 12 мар 22 25 4579 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Днес отбелязваме Тодоровден - църковен празник, който се отбелязва в съботния ден от първата седмица на Великия пост.

Имен ден имат Тодор, Теодора, Божидар и Божидара, както и Юлиян и Юлияна. Дамите, които ще имат повод да почерпят, са още Дора и Доротея, както и Тея, Теа.

Денят се отбелязва с тържествено почитане на коня и надбягвания с коне – кушии.

Легендата

Празникът е в памет на Свети великомъченик Теодор Тирон, който се почита от векове. Според легендите светията се явил на Цариградския Архиепископ Евдоксий, известил му за тайната наредба на Юлиан Отстъпник да пусне лоша храна на пазара и му заръчал да предупреди християните.

На запитването на Архиепископа: „Какво да ядат през тия дни“, св. Теодор отговорил: „Да си приготвят жито, то да им бъде храната“. Архиеп. Евдоксий запитал: „Кой е този, с когото говоря“, и св. Теодор му известил името си. Предупредени за наредбата, християните не взимали никакви храни от пазара. Юлиан разбрал, че лукавият замисъл е разкрит, останал посрамен и пуснал неосквернена стока на пазара.

Обичаите

Народното поверие гласи, че на този ден свети Тодор съблича своите девет кожуха, яхва бял кон и отива при Бога да измоли лято.

По изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. Жените замесват обредни хлябове, като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм. На този ден празнуват и младите невести. Според обичая до Тодоровден те нямат право да месят и пекат хляб. Извършват се и обреди за здраве и плодовитост на младоженките.

Преди кушията жените си мият косите с вода, в която поставят слама от яслите на конете. След това хвърлят водата на улицата след конете, за да са дълги и здрави косите им.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама