Георги Пеев: "Боинг 737 Макс" може да лети, но без пътници

11:20, 16 мар 19 25 1188 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тежки времена настана за самолетите "Боинг 737 Макс", след катастрофите в Етиопия и Индонезия.

Генералният директор на „Ръководство въздушно движение“ Георги Пеев обясни в ефира на bTV, че в авиацията има едно златно правило – винаги когато има някакво съмнение, че безопасността може да бъде компроментирана, институциите се задействат и налагат съответните забрани.

Пътниците на три американски авиокомпании са засегнати от забраната 
Полетите на "Боинг 737 Макс" в Европа са спрени, а забрана има и за извършване на полети от САЩ до Русия. Георги Пеев отказа да коментира каква може да е причината за катастрофите и отбеляза, че предпочита да изчака финалните заключения.

Пеев отбеляза, че няма пълна забрана за летене на тези самолети, те могат да летят, но без пътници.

Авиацията е безопасна, защото е консервативна. Бъдете спокойни и летете, въздушният транспорт е най-безопасният, каза още Георги Пеев.

„Без сериозни техники няма как да се справим с това интензивно движение в момента. Аз съм от тези, които с лека носталгия следи това, което се случва”, каза още той.

Миналата седмица самолет "Боинг 737 Макс 8" кацна снощи извънредно на Летище София. Той е летял по маршрут Хургада - Амстердам, но е приземен спешно, заради забраната за полети с този модел машини в небето над Европа.

„Самолетът, който излетя, трябваше да кацне в Холандия. Решението да кацне в София беше, защото му оставаше толкова гориво, че София беше най-безопасното място. Самолетът все още е на Летище София. Пълна забрана няма за полети с такъв самолет, той може да излети от София без пътници”, обясни Пеев.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама