Вижте как се прави шоколад с велосипед

09:30, 17 мар 19 / Любопитно 25 1546 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Фабриката за шоколад на Дана Мроух е рядкост в Кот д` Ивоар, не само защото в нея се правят органични съвършени малки шоколади.

На средата на етажа в Mon Choco"s factory стои огромно тежко колело, заобиколено от тави, пълни с какаови зърна, пише Reuters. Велосипедът е с механизъм, който смила зърната. Те се поставят във фуния, прикрепена към колелото и се превръщат в паста, чрез мелницата, активирана от въртенето на педалите.

Мроу, която е 40-годишна котдивоарка с френско-ливански произход следи внимателно процеса - от подбирането на добри какаови зърна до превръщането им в органични екологично чисти шоколадови блокчета.

"Ние наистина не искаме да оказваме негативно влияние върху околната среда. Затова се стараем да използваме възможно най-малко електричество. Моят шоколад се състои от 70% какао и 30% кафява захар. Не добавяме какаово или друг вид растително масло, а само сурово какао и захар", обяснява собственикът на фабриката.

Какаовата промишленост е заплаха за околната среда, тъй като за да се засеят плантации, се изсичат много гори. Това води до обезлесяване. Организациите за защита на екологията казват, че Кот д`Ивоар може да остане без гори до 2034 година.

Органичните какаови култури се намират трудно в страната, тъй като повечето от фермерите използват химикали и инсектициди.

В резултат на това производството на органичен шоколад е скъпо и обслужва предимно европейския пазар. Шоколадите Mon Choco се продават за около $2,60, което ги прави недостъпни за местните жители.

Практики, подобни на тази на Mon Choc в производството, се срещат в Кот д`Ивоар, но те поемат само 5000 тона зърна годишно в страна, която произвежда повече от 2 милиона тона.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама