БСП на кръстопът, Станишев срещу Йончева

12:15, 17 мар 19 / Политика 25 1842 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес Националният съвет на БСП ще определи водача на листата с кандидати за евродепутати на изборите през май. Очаква се партийният лидер Корнелия Нинова да предложи непартиен кандидат - журналиста и депутат Елена Йончева, а вътрешната опозиция да издигне президента на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев.

По-рано тази сутрин зам.-председателят на БСП Кирил Добрев потвърди пред Би Ти Ви, че най-тясното ръководство на БСП - Изпълнителното бюро на партията, предлага Елена Йончева за водач на листата, защото търси разширяване на влиянието. Според него спечелването на европейските избори е "елемент" на спечелването на парламентарните.

Елена Йончева е номирана за водач на евролистата на БСП

Така за пореден път в БСП се очерта да премерят сили най-тясното ръководство на партията и недоволните от действията му, като според партийци на "Позитано" 20 засега изглежда, че подкрепената от Изпълнителното бюро Елена Йончева ще събере повече гласове.

В Националния съвет влизат 180 души, а вътрешната опозиция срещу Корнелия Нинова наброява около 50 от тях. Социалисти имат очаквания, че като бивш лидер на партията и бивш премиер Станишев ще консолидира по-голяма подкрепа.

Илиян Василев: Елена Йончева няма безспорен авторитет

„Най-естественият избор за водач на евролистата е Сергей Станишев. Всичко останало е обидно за нас.“ Това заяви бившият военен министър Ангел Найденов преди заседанието на пленума.

По думите на Найденов ще бъде тежък пленум, а решението от него ще е „сериозен и съдбоносен избор“. Найденов се надявал разумът да надделее.

"Големият въпрос е не само с какво влизаме, а с какво излизаме от пленума. Кое е силното и мъдрото решение на БСП. Най-естественият избор е Сергей, всичко останало е обидно за нас", допълни Найденов.  

Тома Биков: Сергей Станишев е получил най-много номинации, е редно той да е начело

Зам.- председателят на БСП Георги Свиленски не пожела да каже чия кандидатура подкрепя за водач на листата, а заяви, че разчита единствено на правилния избор на гражданите, които, ако искат реална промяна, трябва да изберат левица.

Георги Гергов заяви на влизане в централата на партията, че Сергей Станишев трябва да оглави евролистата за предстоящите евроизбори. В противен случай партията дава лош знак на социалистите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама