Социалното министерство проверява сигнали за фалшиви трудови книжки

11:43, 18 мар 19 25 1210 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерството на труда и социалната политика проверява сигнал за фалшиви формуляри за трудови книжки, съобщи БГНЕС.

Сигналът е подаден преди седмица от президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. В него се посочва, че на много места у нас се продават трудови книжки, които са разпечатани от неоторизирани фирми, с които министерството на практика няма договор.

„Проверката показа, че министерството има договор с една фирма още от 90-те години. Тя също подаде сигнал за наличието на такива случаи. Ще проверим изнесеното в двата сигнала. Ако има нарушение на договорни положения или на законодателството, ще има санкции. Ако става дума за престъпление, ще сигнализираме прокуратурата“, увери социалният министър Бисер Петков.

Той коментира и темата за новата формула за изчисляване на пенсиите и дали от нея ще има ощетени лица. „Такъв анализ се подготвя. Надявам се тази седмица да бъде готов. Ще дадем повече информация“, увери Бисер Петков. Симулация на НОИ показва обаче, че ако от формулата на пенсиониралите се през 2017 г. бъдат извадени трите години – 1997, 1998, 1999 г., за 37% от тях пенсията би била в по-малък размер, а за останалите – в по-висок.

„Възложено е да се направи пълен анализ с какви интервали може да се очаква увеличение или намаление на пенсията“, допълни още министър Петков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама