Издирват 37-годишен турчин за стрелбата в Утрехт

15:05, 18 мар 19 / Свят 25 1495 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След стрелбата в трамвай на площад “24 октомври” в Утрехт е издирван мъж с турски произход. Заподозрян е 37-годишният Гьокман Танъш, роден в Турция. Не е изключено обаче да са стреляли няколко души, казаха от полицията. Властите допускат, че зад атаките може да стои "терористичен мотив". Холандският премиер Марк Рюте свика кризисно заседание. 

Трима души са загинали, а девет други са ранени в стрелбата в трамвая, съобщи местната полиция

На няколко места в Утрехт днес е имало стрелба, съобщи на извънредна пресконференция националният координатор на Холандия по антитероризъм Питър Яп Албърсберг. 

Изстрели са били произведени край джамии в града. Те са били незабавно затворени. Затворени са и мюсюлмански храмове, университети и училища и в други градове в Холандия, сред които и Ротердам. 

Нивото на заплаха от тероризъм в провинция Утрехт е повишено до най-високото - пето ниво. В останалата част на Холандия нивото остава четвърто. Засилени проверки и на границата с Белгия.

Очевидци съобщават, че хората са се опитвали да избягат от трамвая през прозорците.

Властите търсят червено "Рено Клио", с което е избягал стрелеца. Провежда се и операция в жилищен блок в близост до инцидента.

Полицията призовава хората да остават по домовете си. Училищата, детските градини и университет в града са затворени. Трамваите не се движат.

Полицията откри гореща линия. Политическите партии в Холандия прекратиха предизборната си кампания за провинциалните избори, които са след два дни, на 20 март.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама