Facebook засилва борбата с фалшивите новини преди евроизборите

12:30, 19 мар 19 / Свят 25 870 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Facebook засилва борбата с дезинформацията преди изборите за Европейски парламент, съобщи Евронюз, цитирана от БГНЕС.

Социалната мрежа ще си партнира с германската информационна агенция ДПА, за да проверява по-ефективно кои новини са истински.

Facebook се намира под значителен натиск да ограничи разпространяваните чрез популярното приложение фалшиви новини, което беше масова практика по време на предизборната борба за президент в САЩ през 2016 г.

През февруари Европейският съюз обвини интернет гигантите Google, Facebook и Twitter, че не изпълняват обещанията си да се преборят с фалшивите новини преди евроизборите в края на месец май.

В понеделник Facebook обяви, че започва работа оперативен център, в който ще има персонал 24 часа в денонощието.

Инженери, анализатори на данни и експерти в политиката ще координират работата на Facebook с външни организации.

Освен с ДПА, Facebook ще продължи да сътрудничи и със сдружението на разследващи журналисти Correctiv, което алармира социалната мрежа за фалшиви новини в тяхната система от 2017 г.

В медийна грамотност ще бъдат обучени и 100 000 студенти в Германия, които да опитат да предотвратят платените реклами да се използват с политическа цел.

Германия е сред най-активните държави в борбата с речта на омразата в интернет, като миналата година прие закон, според който компании, които не премахват подобни постове, могат да бъдат глобявани до 50 милиона евро.

Злоупотребата с постове в интернет се превърна в основен въпрос, след като американските разузнавателни служби обявиха, че Русия се е опитала да повлияе на изхода от изборите за президент в САЩ през 2016 г. чрез кампании в социалните мрежи.

Москва отрича да са прилагали подобна стратегия. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама