Може ли сухата кожа да доведе до Алцхаймер?

17:40, 19 мар 19 25 1262 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заболяванията на мозъка, сред които е и Алцхаймерът, са обект на все повече и все позадълбочени изследвания в търсене на причините за тях, а оттам и на евентуални алтернативи на лечение.

Нашият организъм е едно неразделно цяло, затова ни звучи повече от логично при болестите да има причинно-следствена връзка със състоянието на други органи. А най-големият орган в човешкото тяло е кожата. Именно затова учените от Университета в Калифорния акцентират върху нея в контекста на възможните причинители на Алцхаймер.

Възпаленията са сочени за основен виновник за дегенеративното заболяване на мозъка. А найновият извод на учените е, че химикали, наречени цитокини, могат да допринесат за развитието на Алцхаймер.

Те се отделят от организма, когато имаме рана и повърхността на кожата е нарушена, за да се възстанови по-бързо. Високи нива на цитокини могат да се генерират дори при, на пръв поглед, безобидни възпаления, като сухата, зачервена и напукана кожа на ръцете ни през зимата, решението за която е редовна и ефикасна хидратация.

Именно тя понякога може да направи повече от цитокините. А когато те са произведени, защото в мозъка е подаден сигнал за възпаление, но не могат да бъдат полезни, влизат в ролята не на помощници, а на вредители.

С напредването на възрастта кожата започва да влошава своето състояние и подобни възпаления са все по-често срещани. Именно и при по-възрастните хора възпаленията са много по-трудни за поправяне и химикалите се изправят пред непосилна задача.

Тогава те просто блуждаят в организма, попадат в потока на кръвта, а оттам могат да достигнат и до мозъка, което води до нежелани увреждания на клетките.

Разбира се, това откритие на калифорнийските учени не е правилно да се тълкува като извод, че здравата и добре хидратирана кожа ще ни предпази от Алцхаймер. Но с нея рисковете от неговото развитие са с един по-малко, пише Daily Mail.

Не за първи път кожните проблеми се свързват пряко с Алцхаймера. Според други изследвания, страдащите от псориазис, розацея и други подобни дерматологични проблеми също имат повишен риск от развитието на дегенеративното мозъчно заболяване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама