Стефан Солаков: Ердоган използва случая в Нова Зеландия, за да прокара политическа пропаганда

18:38, 21 мар 19 / Политика 25 1154 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Изказванията на турския президент Реджеп Ердоган след атентата в Нова Зеландия са нормални, понеже на него му трябваше някакъв „дразнител”, за да прокара политическата си пропаганда”. Това коментира пред bTV журналистът Стефан Солаков.

При атаката загинаха 49 човека в две джамии.

След кървавото нападение над мюсюлмани Ердоган заяви, че наследниците на някогашните врагове на страната му се опитат да превърнат Истанбул в Константинопол и ще бъдат пратени в ковчези обратно, също както дядовците си. А по-рано заяви, че това е атентат срещу Турция. И това доведе до свръхнапрежение между двете страни и размяна на обиди.

Според Солаков той използва случая, понеже идват местни избори, а така може да покаже готовност за политически битки.

Журналистът отбеляза, че наистина за първи път има терорист, който използва уроците по история.

„В случая имаме внимателно обмислени снимки, които са направени от войнишки паметници в нашия регион, така че пропагандата на Ердоган не е съвсем безпочвена, той е уязвен като водач на мюсюлманите”, коментира още Солаков.

По думите му се е създало „домино” от омраза заради кървавата атака в Нова Зеландия, като посочи за пример стрелбата в холандския град Утрехт.

Солаков обясни и че според него Турция не държи толкова силно да влиза в ЕС, а ние трябва да имаме добри съседски взаимоотношения.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново прожектира днес по време на митинг видеозапис на нападението срещу две джамии в Нова Зеландия въпреки силните критики срещу възстановката на атентата, предаде агенция Франс прес.

На митинг в Ескишехир преди местните избори на 31 март в Турция Ердоган излъчи на огромен екран откъси от видеото, направено от атентатора, който миналия петък уби 50 души в новозеландския град Крайстчърч, предаде БТА.

Докато новозеландските власти и социалните мрежи се стараят да ограничат разпространението на видеозаписа, откъси бяха излъчени директно на цял екран от турските информационни канали, почти всички контролирани от управляващите.

На друг митинг на Ердоган преди дни също бе пуснат видеозаписът на стрелбата, който нападателят бе качил във Фейсбук. Новозеландският външен министър Уинстън Питърс осъди пускането на видеозаписа като посочи, че по този начин може да бъдат застрашени новозеландците в чужбина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама