Макрон: Можем да се съгласим на техническо отлагане на Брекзит

18:45, 21 мар 19 / Свят 25 1015 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британският премиер Тереза Мей горещо се надява да убеди днес в Брюксел лидерите на останалите 27 страни членки на Европейския съюз да се съгласят Брекзит да бъде отложен за 30 юни. На влизане в заседателната зала обаче те предупредиха, че това може да стане, само ако в оставащите само 8 дни до 29 март парламентът в Лондон одобри отхвърленото вече два пъти споразумение, съобщава БНР.

Най-категоричен беше президентът на Франция Еманюел Макрон: „Нека да сме ясни, можем да обсъдим и евентуално да се съгласим на отлагане на Брекзит, ако то е техническо, в случай на положителен вот за споразумението, което договаряхме две години. Отрицателен вот ще отведе всички ни към Брекзит без споразумение със сигурност.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел изрази оптимизъм, но много предпазлив: „Не изключвам възможността британският парламент все пак да подкрепи договорените документи по Брекзит - споразумението и допълнението от Страсбург, които лично аз смятам за важни и силно подкрепям. Но трябва да сме готови и за провал.

Българският премиер Бойко Борисов посочи, че е много вероятно другата седмица да има нов Европейски съвет. „Отсрочката трябва да бъде кратка“, подчерта той.

Европейската комисия препоръчва ако се стигне до отлагане на британския изход, то да е или само до 23 май - първата от четирите дати на изборите за Европарламента, или до края на годината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама