Арестуваният бивш президент на Бразилия ръководил „престъпна организация“

08:10, 22 мар 19 / Свят 25 1117 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бразилски прокурори обявиха, че задържаният бивш президент Мишел Темер е бил ръководител на "престъпна организация", отклонила 1,8 милиарда реала (471,62 милиона долара), съобщи Reuters, цитирана от БТА.

Отклонените средства били част от схема, свързана със строителството на атомната електроцентрала Ангра на брега на Рио де Жанейро.
 
Темер беше арестуван вчера сутринта в Сао Пауло. Следователите потвърдиха също, че са арестували и бившия министър и довереник на Темер Уелингтон Морейра Франко, който е женен за тъщата на Родриго Мая - председателят на долната камара на Конгреса и главен радетел за пенсионната реформа. Темер и Морейра Франко многократно отрекоха предишни обвинения, че са извършили нередности.

Арестът на Темер заплашва да отложи дебата за амбициозните финансови реформи на правителството.

Мишел Темер беше държавен глава от 2016 до 2018 г. и пое поста след отстраняването на Дилма Русеф, на която беше заместник в продължение на шест години.

Бразилското разследване за корупция "Автомивка" разкри, според прокурори от САЩ, най-голямата схема за подкупи в света. Тя започвала с политически рушвети с участието на петролната компания Петролео Бразилейро и се разпростряла и в други сектори и в строителните дейности.
 
Повече от 150 влиятелни политици и бизнесмени бяха осъдени в рамките на разследването, което предизвика разместване в политическия и бизнес пейзаж в страната.

Темер е втори бразилски президент, който е арестуван. Бившият държавен глава Лула да Силва е в затвора и излежава 12-годишна присъда по обвинение в корупция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама