Менда Стоянова: На БСП й харесва да върви в посока на краен национализъм

10:24, 22 мар 19 / Политика 25 1125 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейските избори са много важни. За съжаление от всичките тези реплики, плюене, българските граждани не могат да чуят колко важни са те. Европа не трябва да бъде доминирана от националисти – крайнодесни или крайнолеви. Това обяви депутатът от ГЕРБ и член на изпълнителната комисия на партията Менда Стоянова пред Канал 3.

Тя обвини БСП, че се присъединява към този национализъм и даде за пример отношението на партията към Сергей Станишев, който по думите й е председател на социалистическа, но доказано проевропейска и не националистическа партия като ПЕС.

"На БСП й харесва да върви в посока на краен национализъм. Мисленето на хората се тика в тая посока и това не е добре. Тя вече се отделя от ценностите на нейния ПЕС, на другите социалистически и социалдемократически партии. Губи тази идентичност, но може би иска да придобие друга идентичност", каза тя, като уточни, че чрез тази стратегия БСП може да постигне само краткотраен резултат.

Менда Стоянова коментира и издигнатия водач на листата на БСП, а именно Елена Йончева, като според нея кандидатката на левицата с нищо не може да допринесе за България в Европейския парламент.

"С водача на листата, който бе наложен силово, тя цели да превърне кампанията за европейските избори, в кампания за местни неща. Защото надсловът, че Елена Йончева ще бори корупцията в България в Европейския парламент, означава, че тя не е за това място в Европейския парламент. Не му е това целта на един евродепутат, не му е това призванието в Европейския парламент. Това означава, че вместо да се борим за интересите на България в Европейския парламент, ще ерозираме доверието на нашите партньори с някакви сигнали – къде верни, къде не. Защото тя това ще прави и това ще навреди на интересите на България", заяви Менда Стоянова.

Тя обясни и как се стигна и каква е целта на обединението на ГЕРБ със СДС за Европейски избори 2019.

"Целта е осми евродепутат. Целта е максимален брой депутати от ЕНП в Европейския парламент. Затова и Йозеф Дол призова за консолидиране и максимална мобилизация на всички партии от ЕНП, за да не се разпилее гласа и да спечелят крайно леви и крайно десни националисти. Мисля, че крачката, която правим към десните партии и която СДС прие, е правилна", заяви Стоянова.

Менда Стоянова обясни и каква точно е технологията за избора и подредбата на кандидатите за евродепутати на ГЕРБ: "Номинациите, които се получиха от всички събрания се класират. След това хората, които са номинирани се разглеждат като качества, познания за такава позиция, връзки, контакти, които имат в Европа – които са много важни. За да защитават българските интереси, те трябва да търсят първо обединение и между българските депутати, и второ трябва да търсят съмишленици от други държави. Което означава, че трябва да имаш лични контакти и да влияеш и по неформален път. И според това изпълнителната комисия ще прецени как да бъде наредена листата".

Стоянова обяви, че целта на ГЕРБ е листата да бъде подредена до края на март.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама