НКИЗ беше представена пред бизнесмени от Саудитска Арабия

14:05, 22 мар 19 25 1866 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бизнесмени от Саудитска Арабия проявяват интерес за инвестиции в индустриалните зони на НКИЗ. Това стана ясно по време на българо-саудитски бизнес форум, който се проведе в Рияд. В официалната делегация, водена от министъра на икономиката Емил Караниколов, участва и Антоанета Барес, изпълнителен директор на „Национална компания индустриални зони“.

Тя презентира  дружеството и обясни по време на форума какви са възможностите за реализация на инвестиционни проекти в индустриалните зони на НКИЗ. Част от представителите на бизнес форума от Саудитска Арабия посетиха България през месец февруари миналата година. Те проявиха интерес към инвеститорските проекти, които се развиват на територията Индустриална зона София – Божурище. Екип на НКИЗ им представи дейността на дружеството. Бизнесмените от Саудитска Арабия се запознаха и с най-мащабния проект в зоната в Божурище – на датската компания „Юск“.

Двустранните търговски връзки между България и Саудитска Арабия се развиват динамично и възходящо. Налице е постоянен интерес за сътрудничество в различни области между бизнеса от двете страни. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов по време на форума в Рияд.

Над 80 български и саудитски компании участваха в събитието. Те бяха от секторите земеделие, хранително-вкусовата промишленост, фармацевтична и машиностроителна промишленост, информационни технологии и туризъм. Министър Караниколов изтъкна, че през 2016 г. и 2017 г. са подписани три важни документа: Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на туризма, Споразумение за избягване на двойното данъчно облагане, Споразумение за взаимно сътрудничество в областта на земеделието, животновъдството и рибарството. Той отбеляза, че в момента се работи за съгласуване на Споразумение за насърчаване и защита на инвестициите.  „Очакваме също да създадем Смесена междуправителствена българо-саудитска Комисия за икономическо сътрудничество, като подпишем Статут за нейната работа“, подчерта Караниколов.

През последното десетилетие има значителен ръст на двустранната търговия, която надхвърля 100 милиона щатски долара, на фона на доста по-скромните обеми през предходните години, отбеляза министърът на икономиката. „През 2018 г. се наблюдава увеличение на българския износ за Саудитска Арабия в сравнение с предходната година, като надхвърля 40 млн. щатски долара. Убеден съм, че нашите две страни са в състояние да навлязат в нов етап на взаимноизгодни търговско-икономически отношения“, заяви още министърът на икономиката Емил Караниколов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама