Виждам, но не вярвам на ушите си

10:00, 24 мар 19 / Култура 25 1429 Шрифт:
София Бояджиева Автор: София Бояджиева

В днешно време, когато технологиите се развиват все по-бързо и науката открива все повече нови истини за света, е невероятно да наблюдаваме как суеверието продължава да се разпространява сред обществото. След като не малък брой мистици си признават, че са мошеници, се питаме защо хората им вярват и в какво точно се изразява това упование: призраци, вампири, телепатия или ясновидство?

Публикация в списанието "Memory and Cognition" (Памет и Познание) се задава следния въпрос: каква е разликата между вярващите и невярващите в необяснимото? При така поставената задача е направено проучване на суеверни хора и скептици, сред такива с ниско образование и академични титли. Според въпросното изследване, невярващите мислят аналитично, докато суеверните хора – не. Вторите имат субективен поглед върху света и интерпретират заобикалящата ги среда, използвайки лична визия за нещата. Този тип хора, не са настроени да мислят критично и често взимат казаното от медиуми или представители с подобни способности за чиста монета. Но каква е същността на твърденията на тези специални “духовни” хора?

Изказванията на медиумите са неясни и до голяма степен от общ характер, така че да прилягат на възможно най-голям кръг от хора. Примери за това са предсказанията за различни по мащаб и време потопи, катастрофи, както и смърт на известни личности. Доверието в казаното е психологически феномен, който се нарича Ефектът на Барнъм, кръстен на името на американски шоумен, политик и бизнесмен. Въпросният ефект се отнася до много доверчивите хора, които могат да бъдат излъгани лесно и по такъв начин да им се вземат парите за услуга, която на практика е негодна за нищо. Финиъс Тейлър Барнъм забелязва това явление при определен тип хора и използвайки го, находчиво започва да развива бизнес. Той ловко си служи с чуждото лековерие и по такъв начин се развива като манипулатор на човешкото съзнание. Американският шоумен забелязва също, че повечето хора вярват изключително много в описания на характера им, които самите те смятат за уникални и предназначени само за тях, когато в действителност, те могат да се използват за доста широк обществен кръг.

Друга отличителна черта при медиумите е, че твърденията им са недоказуеми. Отделно, че в голям брой от случаите, науката доказва, че казаното е невярно. Въпреки това, съществуват интересни примери, където невероятни твърдения могат да преминат "през ръцете" на учени и пак да не бъдат опровергани. Подобно нещо се случва с Ръсел Тарг и Харолд Путоф, американски пара-психолози, които през 70-те години, успяват да публикуват в престижния научен журнал "Природа" (Nature), статия, която е доста спорна. Докладът подкрепя тезата, че Юри Гелер, израелски илюзионист, притежава истински психични способности. Известен е тук преди всичко с огъването на лъжици и вилици със силата на мисълта си. Психолози опровергават тези негови възможности и теорията в доклада, като най-вече критикуват методите, използвани при доказване на неговите твърдения. Методологичните недостатъци са установени при тестове, при които Гелер е виждал рисунки, през скрита дупка в стена, за които претендирал, че пресъздава само чрез телепатични връзки.

В конкретния случай, на доклада, е представена идеята, че зад необяснимите явления, стоят научни доказателства. Това влошава положението, защото обикновеният вярващ човек взима твърдението за неоспорим факт, дори когато по-късно академичната общност опровергава написаното от учените, които го подкрепят. Подобен и много неприятен пример е скандалът с ваксинирането на бебета. През 1998 г. излиза публикацията на Андрю Уейкфийлд, дискредитиран бивш британски лекар, която прави връзка между ваксиниране против морбили, паротит, и рубеола с аутизъм и заболяване на червата. Изследването е направено с цел печалба на пари и е доказано, че е грешно. Уейкфийлд губи титлата си на доктор, поради скандала, който предизвиква с безумното си твърдение. Въпреки реакцията на научните среди, все още има хора, които са против слагането на ваксини. Само в САЩ, повече от 90 % от заразените хора, с по-горе споменатите болести, не са били ваксинирани. Във цяла Европа: Италия, Румъния, Великобритания се появиха огнища на морбили, които донесоха страдание и дори до ненужната смърт на много деца.

Последният пример показва, че дори доказани измамници, все още намират последователи. Въпреки напредъка на науката във всички посоки, хората вярват, и сигурно ще продължават да вярват, в различни психични явления, както и в необяснимото. Единствената рецепта срещу подобно поведение е човек винаги да се съмнява и никога да не приема всичко за чиста монета. Скепсисът винаги е водил света напред. Съчетан с проучване и книжовен интерес може да допринесе много за кръгозора, начина на мислене и широтата на нашата култура. А в контекста на заливането с фалшиви новини е добре и внимателно да се подбират източниците на информация.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама