Проф. Златарева: Инфарктът се подмладява

09:20, 23 мар 19 25 2838 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проф. д-р Найденка Златарева работи в интензивно кардиологично отделение от 1985 година. Срещала е хиляди случаи, но в последните години една статистика й прави силно впечатление. 

Много млади пациенти посещават отделението по кардиология и има регистрирани инфаркти на много млади хора.

"Оказва се, че на младите пациенти с остър миокарден инфаркт за една година при нас само са били 25 човека. Това е възрастта под 45 години. Инфарктът много се подмладява за съжаление", споделя лекарката.
Кардиолог: Първите минути след инфаркт са най-решаващи Д-р Мариана Контева, която ръководи бургаска клиника и е инвазивен кардиолог там, коментира, че не смята, че болният човек може да се зарадва на живота 
Като причини за това тя посочва стреса, тютюнопушенето, използването на много вредни вещества като наркотици или стимуранти във фитнеса.

"Много често при тези пациенти е налице фамилна обремененост или генетични промени, които благоприятстват реализирането на инфаркта в млада възраст. На първо място това са проблеми в кръвосъсирването. Тези пациенти правят не само миокардни инфаркти. Правят рано белодробни тромбоемболии. Ранни инсулти, за съжаление", уточнява проф. д-р Найденка Златарева.

Тя обяснява, че най-ранният инфаркт, който е наблюдавала е бил на 26-годишна жена и на 29-годишен мъж. При жената е открита тежка тромбофилия, т.е. тя е имала промени във факторите на съсирването. Мъжът е бил със злоупотреба на кокаин.
Проучване: Хората с по-голямо дупе са с по-нисък риск от инфаркт, инсулт и диабет Учените поясняват, че това не важи за хората с наднормено тегло 
Когато всеки ден лекуваш другите, е важно и ти самият да си във форма. Професор Златарева обича да плува, да слуша хубава музика и да бъде с близките си, това я лекува от стреса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама