Плевнелиев разкритикува Радев за намесата му в скандала около ГЕРБ

13:30, 24 мар 19 / Политика 25 1811 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Росен Плевнелиев (президент на България, 2012-2017) подложи на остра критика държавния глава Румен Радев заради намесата му в скандала около имотните сделки на политици от ГЕРБ. Плевнелиев уличи Радев в "двойна игра" и в избирателен подход при публичните си реакции по съмнения за корупционни случаи.

"Повече от ясно е, че комисията за борба с корупцията и прокуратурата са големите длъжници на българското общество и те трябва да действат резултатно, а не декларативно. Но отвъд действията на тези две институции има задача за политическия елит на България, включително за президента, да зададат алтернатива. Когато държавният глава говори за справедливост, да си дадем сметка как и дали изобщо реагира, когато почетният председател на ДПС Ахмед Доган се оказа собственик на една електроцентрала за 2000 лева? А когато лидер на БСП и член на нейния Висш съвет (Георги Гергов, б.р.) получи за една дупка в центъра на Варна много сериозно обезщетение?", коментира Плевнелиев в интервю за BG on air.

Той нарече "груба грешка" начина, по който Румен Радев коментира случая с апартаментите на Цветан Цветанов. "Очевидно президентът Радев не разсъждава институционално, а води генералски избори. Не остана капчица съмнение, че не иска да играе президентската роля. Нито е обединител на нацията, нито е основният балансьор в демократическата система, нито има някаква външно политическа програма. И тъй като той не иска да прави тези основни дейности на държавния глава, си даваме сметка, че се бори за нещо съвсем друго - той се бори за властта, той иска да става бъдещ министър-председател, изявява се като лидер на опозицията. Той има бъдещи планове, даде заявки за собствена партия. В абсолютно всички негови действия поне за мен е очевидно, че опорните точки на Кремъл са в неговия дневен ред", каза още Плевнелиев.

Той призова всички замесени в сагата с имотните сделки на ниски цени да дадат обяснение за действията си.

"Цветанов трябва да излезе и да обясни с думи прости, така че хората да го разберат. Същото се отнася за всички останали, които са засегнати в този казус. Същевременно не бива да се политизира излишно, докато институциите са в ход. Те са длъжни да се посветят на борбата с корупцията и на съмненията в политическия морал, но да не действат избирателно", каза той.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама