Благовещение е!

07:30, 25 мар 22 25 3628 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Православната църква отбелязва деня, в който Архангел Гавраил се явява на Дева Мария, за да ѝ съобщи Божията воля, че тя ще зачене и роди дългоочаквания Месия. Тази хубава и блага вест дава наименованието на празника.

На църква се отива с нова дреха, която става благословена и се носи по време на Великденските празници.

Въпреки строгите изисквания на Великденския пост поради голяма празничност на деня днес, по изключение, може да се яде риба. Затова по традиция на Благовещение се приготвя рибник – риба с ориз, а тъй като празникът съвпада с началото на пролетта към него се добавя и „нещо зелено“ - коприва, спанак, лапад. Обредна трапеза включва още шарена пита или лучник.

На този ден своя храмов празник чества църквата „Света София“ (от гр. – „Божия премъдрост“), чието име носи и столицата ни.

В народния календар денят е известен като Благовец или „половин Великден“, защото поверието гласи, че тогава долитат кукувиците и лястовиците и известяват на хората благата вест за идващата пролет. Чуят ли първото кукане на кукувицата, стопаните трябва да докоснат парче хляб или да пипнат пари в джоба си, за да са имотни и сити през цялата година.

Вярва се, че на този „благ ден“ всяка рана зараства много бързо. Затова на Благовец се дупчат ушите на малките момиченца. Вярва се още, че през деня всяка отрова губи силата си. Свързан с това обичай бил стопаните да премитат къщите и дворовете си и да палят огньове, които да прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Поради същата причина, жените не докосвали игли, куки или конци.

Днес имен ден празнуват всички с името Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна, Вангелия, Ева, Евангелина.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама