Пентагонът отпуска $1 млрд. за оградата на границата с Мексико

11:00, 26 мар 19 / Свят 25 1014 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерството на отбраната на САЩ отпуска 1 милиард долара за проектиране и построяване на ограда с дължина 91 км и височина 5,5 м, пътища и осветление по границата между САЩ и Мексико, предаде БТА.

Пентагонът съобщи, че пренасочва тази сума в подкрепа на министерството за вътрешна сигурност и на граничните служби. Проектът ще бъде изпълнен от инженерни войски в районите на градовете Юма (щата Аризона) и Ел Пасо (щата Тексас), се посочва в съобщението, цитирано от Ройтерс.

Целта на тази мярка е да бъдат блокирани коридори за контрабанда на наркотици, добави ведомството.

Американският президент Доналд Тръмп въведе на 15 февруари национално извънредно положение, след като Конгресът отказа да отпусни до $8 млрд. федерално финансиране за стената. С това той иска да заобиколи парламента и да използва предназначено за военните финансиране за оградата.

Контролираната от демократите Камара на представителите на САЩ прие след това резолюция за отмяна на извънредното положение, а по-късно 12 републиканци се присъединиха към демократите в Сената, за да я прокарат. Тръмп обаче наложи вето на резолюцията.

За да се отмени президентското вето, се изисква мнозинство от 2/3 във всяка камара на Конгреса. Нито Камарата на представителите, нито Сената изглежда имат достатъчно гласове, за да достигнат този праг.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама