Пламен Георгиев: Ще разровим всичко за "Артекс"

14:40, 26 мар 19 / Политика 25 1034 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Искаме да разровим всичко докрай, за да установим кои лица са пазарували от фирма "Артекс" и на какви цени. Това заяви председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев преди заседанието на правната комисия в парламента.

Извършват се проверки по две линии - от една страна прокуратурата ни възложи, от друга страна ние проверяваме за конфликт на интереси, обясни той. Проверките са по четирите случая - зам.министърката на спорта Ваня Колева, Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов. И зам.министърът на енергетиката Красимир Първанов, както и всеки един, който е купил жилище от тази фирма, и то на цени, отличаващи се от пазарните, ще бъде проверен, заяви Георгиев.

Идеята не е да претупаме нещата, ние изискваме всички документи, свързани с покупко-продажбата на жилища от фирма "Артекс" за 3-4 г. назад, ще анализираме дали има и други лица, които също са купували от тази фирма. Ще се направи всеобхватна проверка, като се изискват всички разрешителни, издавани на тази фирма за години назад, включително за небостъргача, както и законопроектите, които са внесени и биха я облагодетелствали, обясни още Георгиев.

Той обясни, че имат срокове, от прокуратурата им дали 20 дни, но щяло да се наложи да бъде удължен срокът, за да не се претупат нещата. Огромен обем от работа е, искаме всичко да се разрови от игла до конец, за да няма съмнения, че не сме проверили всичко. Очевидно около тази фирма има съмнителни сигнали, дали ще се докажат, ще кажа като приключим. Но явно има нещо притеснително, коментира шефът на КПКОНПИ. И обясни, че дори да не е председател на комисията, би му било интересно да разбере има ли връзка на някакви компании с лобистки интереси и да стигне до дъното на нещата. Същевременно комисията ще проверява за конфликт на интереси.

Георгиев обмисля след около месец да даде пресконференция, нямал намерение да крие нищо, всичко ще се върши максимално прозрачно. Моето име не е в скандала - не съм купувал от "Артекс". Като най-нормален човек съм си купил жилище. Не познавам никой от "Артекс", купил съм го от частно лице, то няма как да ми даде преференциални цени, публикуваната цена е реална, обясни шефът на КПКОНПИ.

Но очевидно атаките започнаха, те са силни, защото комисията работи и това явно не е удобно на някого, обясни той. Но ще продължим работят си и то прозрачно, зарече се той. Според него атаките са от засегнати лица. Има над 3 милиарда причини - за над тази сума имаме запорирано имущество, отделно има задържани в акции. Явно това не е удобно на някого, обясни Георгиев.

"Абсолютно невярно е, че съм придобил жилище в "Изток". Никога не съм имал, не мога и да си позволя, защото имам дългосрочен кредит за това, които съм закупил", каза още Георгиев. Явно целят разширяване на скандала и с оглед предстоящите избори, явно политическата обстановка е сложна Но мен това не ме вълнува, искаме да си свършим работата максимално прозрачно, допълни той. Не се ангажира обаче, че изборите са причината и за атаките срещу политиците, щял да проверява, предаде "24 часа".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама