Харадинай: Няма да има мир на Балканите, докато сърбите не признаят престъпленията си

18:32, 26 мар 19 / Свят 25 1015 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На Балканите няма да има мир, докато Сърбия не признае престъпленията, които е извършила в региона по време на войните от 90-те години на миналия век. Това заяви косовският премиер Рамуш Харадинай, цитиран от БГНЕС.

Той заяви това по време на отбелязването на 20-та годишнина от кървавите събития в село Голяма Круша. Между 25 и 27 март 1999 г. сръбските сили избиха в това селище 243 мъже и момчета, оставяйки 140 вдовици и 502 сираци, а също така подпалиха 893 частни и обществени сгради. Също така 64 албанци от този район до ден-днешен се водят за безследно изчезнали. С тях общият брой на изчезналите в цяло Косово, албанци и сърби, възлиза на около 1 700 души.

„Виждам и чувам как сръбските политици реагират на нашата болка. Ние имаме десетки места като това в Голяма Круша“, каза още косовският премиер. Той подчерта, че не разбира позицията на Белград, който иска „нещо в замяна на признаването на косовската независимост“.

Харадинай се възмути от това, че сръбските политици начело с президента Александър Вучич, премиера Ана Бърнабич и външния министър Ивица Дачич премълчават или се опитват да изопачат истината за кървавата трагедия, причинена от сърбите.

„Как мислят да донесат мир на Балканите? Ние дори с тези изчезнали сме готови на диалог. Как могат да искат от Косово да изпълни някакви условия, за да започнем диалог?“, попита Харадинай. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама