Обсъждат три проекта за промени в Закона за социалното осигуряване

08:00, 27 мар 19 / Политика 25 941 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Парламентарната социална комисия ще обсъди за първо гласуване три проекта за промени в Закона за социалното подпомагане. Те са внесени от началото на годината досега от БСП, Обединените патриоти и ГЕРБ.

Получаването на месечни социални помощи се обвързва с полагането на общественополезен труд, повишаване на квалификацията и редовно посещаване на училище.

С проекта, внесен от ГЕРБ, се предлага и промяна и в Закона за семейните помощи за деца, с която се предвижда помощта за първокласници да се отпуска на две равни части в началото на всеки учебен срок. Детските добавки ще се прекратяват, когато в рамките на един месец от учебната година са допуснати повече от три дни отсъствия на дете, посещаващо група за задължително предучилищно образование, и от 5 учебни часа за ученик, за които няма уважителни причини. Помощта може да бъде отпусната отново не по-рано от една година от датата на прекратяването.

От Обединени патриоти предлагат получаването на помощи да се обвърже с участието в програми за ограмотяване и повишаване на квалификацията.

Проектът на БСП предвижда получаването и изплащането на социални помощи да става само ако децата на съответното лице или семейство редовно посещават подготвителните групи за задължително предучилищно образование и училище, освен ако това е невъзможно поради здравословното им състояние.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама