Британските депутати ще гласуват серия от алтернативни планове за Brexit

07:50, 27 мар 19 / Свят 25 224 Topnovini
1

Британският парламент поема от правителството контрола върху дневния ред за Brexit от днес. Депутатите ще гласуват по серия от алтернативни планове за напускането на страната на Европейския съюз.

Съгласно предложението на депутата от Консервативната партия Оливър Летуин, което бе прието късно в понеделник вечер след гласуване в Камарата на общините, депутатите ще проведат т.нар. „показателни гласувания“, за да се установи дали има консунсус по алтернатива на сделката на Мей. Това означава, че днес обичайният правителствен график ще отстъпи място на плановете на депутатите.

Историците твърдят, че такава фундаментална промяна в отношенията между правителство и парламент не е наблюдавана от 1642 година.

В късния следобед председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу ще оповести кои опции за Brexit ще бъдат обсъдени и след това гласувани, но се очаква сред тях да са и по-крайни варианти като оставане в митническия съюз и общия пазар, втори референдум или отмяна на Brexit. Възможно е „показателни гласувания“ да има и следващата седмица. Резултатите от гласуването не са обвързващи и правителството не е задължено да променя стратегията си за Brexit.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани