БАБХ стартира ваксинация на дивите животни срещу бяс

13:30, 27 мар 19 25 960 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) стартира първата за годината ваксинация по въздух срещу бяс при дивите хищници. Дванадесет специално оборудвани самолети ще разпръснат над 1 млн. ваксинални примамки. Разпръскването ще се извършва в рамките на 15 дни и ще зависи от атмосферните условия.

Кампанията започва от летище Приморско, област Бургас. Ваксини ще бъдат разпръснати над областите Перник, Кюстендил, Смолян, Кърджали, Хасково, Добрич, Силистра, Видин, Монтана, Благоевград, Пазарджик, Ямбол, Бургас, Пловдив, Стара Загора, София, Шумен, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен и Враца.

Пръскане над населените места и водоемите– няма да се осъществява. 

Ваксиналните примамки са с формата на кубче и имат специфична миризма, която привлича хищниците. На един квадратен километър се изхвърлят по 25 броя примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра.

Ветеринарните лекари съветват примамките да не бъдат пипани с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка ваксината може да бъде опасна за човешкото здраве. При контакт с примамките е добре да се извърши консултация с лекар.

Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви животни. 

БАБХ препоръчва домашните животни да се държат затворени или на повод (за кучетата), за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама