Порожанов: Китай внася свинско заради африканската чума, у нас цената му пада

17:10, 27 мар 19 25 1209 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ще бъде поискана допълнителна помощ за Агенцията по храните във връзка с африканската чума по дивите прасета. Темата е много сериозна, а болестта се разпространява, каза министърът на земеделието и горите Румен Порожанов, който откри 25-ото издание на Международното изложение "Природа, лов, риболов" в Пловдив, съобщи БГНЕС.

Нови случаи на африканска чума по дивите свине в Тервелско

Последните девет случая на болестта у нас са в област Силистра, допълни той.

„Случаите са единични, но темата е много сериозна, защото болестта се разпространява. Румъния е обхваната вече до северозападната граница със Сърбия, в Хърватска също вземат мерки. За да продължат ефективните мерки, министър Порожанов, най-големият производител на свинско месо в света в момента прави доставки от САЩ. Колкото и да е странно, на фона на тази обстановка цените на свинското и у нас, и в Европа падат”, каза Порожанов.

Той отбеляза, че преди месец у нас спадът е бил с 5-6%, макар че е нямало засегнати индустриални фирми за производство на свинско месо.

На срещата с Управителния съвет на частно практикуващите ветеринарни лекари преди дни е взето решение да се регистрират и към кметствата, и към Агенцията по храните всички прасета- особен акцент пада върху отглежданите в "задния двор" по селата.

БАБХ стартира ваксинация на дивите животни срещу бяс

„В подобна изострена тревожна обстановка мярката е съвсем оправдана, каза министърът, защото ако болестта стигне до дадено населено място, трябва да се знае къде точно се отглеждат прасета и кои са им стопаните. Регистрацията трябва да стане най-късно до два месеца. Средства за ловните дружинки, които следят болестта сред дивите прасета, засега не се предвиждат, на тях са им раздадени диагностикуми и няма нужда в момента от повече материали”, каза още министър Порожанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама