„Артекс”: Имаме всички документи за „Златен век”

19:40, 27 мар 19 25 1036 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Строителната компания „Артекс” обяви, че има всички документи за строителството на небостъргач в столичния квартал „Лозенец”.

Главният архитект на София призна за натиск от "Артекс"

От изказване на главния архитект на София днес стана ясно, че сСградата „Златен век” може да се окаже без валидно разрешение. Здравко Здравков уточни, че действащото разрешително е изтекло е в края на 2017 г. и не е подновено в законния срок до ноември 2018 г. Не е постъпвало и заявление за удължаването му. Здравков подчерта, че отговорност за евентуални нарушения носи ДНСК, а не неговата дирекция. От „Строителния контрол” били сезирани по казуса на 15 януари и се очаква да излязат със становище.

Разрешението за строеж на небостъргача е дадено на "Кристела" ООД, не на "Артекс"

„Във връзка с появилите се неверни твърдения от последните дни относно законността на строителството на сграда „Златен век“ ръководството на Артекс Инженеринг декларира, че проектът се изпълнява изцяло в съответствие с действащото българско законодателство и притежава всички необходими действащи законови документи за това”, заявяват от компанията.

От „Артекс” уточняват, че разрешението за строеж е издадено на 26 януари 2007 г. а през 2010 г. е издаден протокол за откриване на строителната площадка и определяне на строителна линия и ниво. През 2012 г. разрешителното за строеж е презаверено за 5 години. Но през 2017 г. са приети промени в ЗУТ и срокът на валидността му е удължен на 10 г. от датата на започване на строителството. Тази за сградата „Златен век” била 11 януари 2010 г.

„При така приетия законов текст и с оглед факта, че сградата от самото начало (от 2007 г.) е категоризирана като 2 категория строеж по ЗУТ, не е необходима презаверка на разрешението на строеж преди 11.01.2020 г. и строежът й е законосъобразен”, заявяват от „Артекс”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама