„Рамщайн“ отново провокираха - този път като концлагеристи

08:20, 28 мар 19 / Любопитно 25 1100 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

35-секунден клип, който е реклама към новата песен „Deutschland“ на немската метъл група „Рамщайн“, шокира феновете на бандата и породи голям обществен отзвук. Видеото започва с близък кадър на четиримата членове на групата, облечени в раирани униформи, като тези на затворници от концентрационните лагери в Германия през миналия век, пише немското издание „Билд“.

Четиримата от „Рамщайн“ са с примки около вратовете си в клипа, а вокалистът Тил Линдеман „кърви“ от рана, която се намира над дясното му око. В 35-секундната реклама на сингъла „Deutschland“ се вижда и китаристът на „Рамщайн“ Пол Ландърс с пришита жълта еврейска звезда към униформата си, а в края на видеото е изписано и името на новата песен на групата.

Провокациите не са непознат прийом за немските бунтари. През 1998 година групата предизвиква скандал, защото ползва във видеото към песента си “Stripped” кадри от нацисткия пропаганден филм „Олимпия“ (режисиран през 1938 година от Лени Рифенщал).

Политици и организации изпаднаха в полемика заради видеото – те коментират, че това е част от историята на Германия, която не може да бъде забравена, но дали включването на кадрите във видеото на „Рамщайн“ не е „проява на безвкусица“. Музикантите от групата все още мълчат и не са коментирали рекламата към сингъла си.

„С това видео от Рамщайн преминаха границата. Несериозно и отблъскващо е, че използват убийствата на милиони хора за развлекателни цели с включването на тези сцени във видеото си“, коментира скандала Шарлоте Кноблох, бивша председателка на Централния съвет на евреите.

„Това е осквернение, тотално неприемливо“, бе лаконичен по темата еврейският историк Михаел Волфзон.

„Отвратителна безвкусица, която служи само за набирания на кликвания и гледания на видеото“. Така коментира клипа на немската банда Карин Прийн – депутатка от Християндемократичния съюз.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама