САЩ без подкрепа от Съвета за сигурност на ООН за Голанските възвишения

08:10, 28 мар 19 / Свят 25 947 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

САЩ бяха остро разкритикувани от останалите 14 страни-членки на Съвета за сигурност на ООН за решението си да признаят суверенитета на Израел над Голанските възвишения. Спешното свикване на Съвета за сигурност стана по искане на Сирия.

Говорилите на открито заседание подчертаха, че признаването е в нарушение на резолюции на Съвета. Представителите подкрепиха суверенитета на Сирия над стратегическото плато и се обявиха против израелската анексия на района.

В резолюция от 1981 г. за статута на района се казва, че „решението на Израел да наложи своите закони, юрисдикция и администрация на Голанските възвишения е недействително и без международно правно действие. “ В документа ООН призовава Израел да върне на Сирия окупираните територии.

Всички 28 страни-членки на Европейския съюз също са против признаването на израелския суверенитет върху Голанските възвишения. Русия, Турция, Китай и Канада също осъдиха решението на Тръмп. Според тях то ще има негативни последици върху мирния процес и сигурността в Близкия изток.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама