Как домашният ни любимец и приложение на смартфона ни могат да бъдат полезни в борбата със захарния диабет?

13:25, 29 мар 19 25 1677 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Захарният диабет е хронично, метаболитно, социално-значимо заболяване, засягащо повече от 300 милиона души в света. Според СЗО броят на болните от диабет в световен мащаб през 2030 г. ще достигне 500 милиона.

Захарният диабет е най-честото ендокринно заболяване, представляващо най-голямата пандемия в наше време. Всяка година 7 милиона души се разболяват от захарен диабет.

По своята същност представлява наследствен и/или придобит недостатък в производството на хормона инсулин от задстомашната жлеза или неефективното действие на произведения инсулин. В резултат на това се повишават нивата на кръвната захар, което уврежда много системи в организма. Най-засегнати са ретината, бъбреците, кръвоносните съдове и периферните нерви.

Нормалните стойности на кръвната захар на гладно са от 3.9 до 6.1 mmol/l. С термина хипогликемия се означават стойностите на кръвната захар, които са под нормата, а с хипергликемия - по-високите от нормалните.

Твърде високите и твърде ниските нива на кръвната захар могат да бъдат животозастрашаващи за болните. Затова е изключително важно контрола на кръвната захар да бъде адекватен.

Освен стандартното лечение на диабет, медикаментозна терапия, подходящ хранителен режим и физическа активност, съществуват и други методи, които могат да бъдат в помощ в лечението на заболяването. Те са интересни и помагат в ежедневната борба с контрола на нивата на кръвната захар.

Знаете ли, че обучени кучета могат да установят хипер- и хипогликемия?

Кучетата са обучени да разпознават ниските (хипогликемия) и високите (хипергликемия) нива на кръвната захар и да предприемат действия, които да предотвратят влошаване на състоянието и достигане до критично ниски стойности на кръвната захар.

Кучетата са изключително подходящи за пациенти, които изпитват затруднения сами да разпознаят симптомите на хипо- и хипергликемия.

Добре известно е, че кучетата имат силно обоняние и са способни да уловят много фини нюанси на миризмите. По този начин те усещат промяната в аромат на човека, който изпада в хипогликемично състояние или нивата на глюкозата в кръвта му са повишени.

В някои случаи, например при много малки деца, които не могат сами да дадат сигнал, че не се чувстват добре, домашният любимец би могъл да предотврати тежки хипогликемични епизоди, които могат да доведат до хипогликемична кома и гърчова симптоматика.

Кучето може да реагира по различни начини, като например може да предупреждава като вади комплекта за измерване на кръвната захар на стопанина си, натиска специално пригоден алармен бутон и други. В Америка и Англия кучетата се наричат DAD ( Diabetic Alert Dog).

У нас съществува фондация "Очи на четири лапи", която се занимава с обучаването на кучета за диабетици. Първото куче в България, помагащо на своята стопанка в борбата с болестта е лабрадорът Нобел, обучен през 2018 г. от фондацията.

Знаете ли, че приложения на смартфона ни могат да ни помогнат за проследяване на кръвнозахарните нива?

Съществува софтуер, наречен Nightscout, който се разработва от родители на деца с инсулинозависим захарен диабет и се поддържа от доброволци. Той дава възможност за достъп до данни от сензори за продължително мерене на кръвната захар (CGM) в реално време чрез личен уеб сайт, смарт часовник и приложения за смартфони.

Софтуерът е свързан с данните от приложенията за смартфони Dexcom G4, Dexcom Share с Android, Dexcom Share / G5 с iOS и Medronic. Nightscout осигурява и визуализация, базирана на браузъра на #openAPS и Loop.

Технологията му е доста проста. Приемникът на Dexcom работи, като приема информация от сензора за продължително мерене на кръвната захар. Софтуерът Nightscout позволява да се сдвои устройство към приемника на Dexcom, който показва нивата на глюкозата в интернет. Така всяко свързано с мрежата устройство има достъп до данните.

Целта на проекта е да се позволи дистанционно проследяване на нивата на кръвната захар.

Проучвания показват, че и двата метода са полезни и водят до по-добър контрол на захарния диабет. Още информация по темата може да намерите в medpedia.framar.bg  - Инсулинозависим захарен диабет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама