Доналд Тръмп прие съпругата на Гуайдо в Белия дом

16:17, 28 мар 19 / Свят 25 1181 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съпруга на венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо - Фабиана Росалес, беше приета от президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом, откъдето призова Русия да напусне страната ѝ.

С младежката си енергия и пътувания по света, 26-годишната съпруга на Гуайдо се очертава като важна фигура в неговата кампания да донесе промяна в съсипаната от криза държава, коментира АП, цитирана от БТА.

„Вижте, аз съм съпругата на президента Хуан Гуайдо и ще го придружавам, където и да отиде, и ще преодолеем всички препятствия, пред които се изправим, както сме правили през всичките си години заедно“, каза Росалес в интервю и добавя: „Но се включих в политиката, защото искам да променя страната си“.

„Не искам дъщеря ми да расте с желание да напусне Венецуела“, каза тя, като имаше предвид около 3-те милиона венецуелци, които избягаха от страната, докато икономиката се сриваше, сред хиперинфация и недостиг на храна и лекарства, а сега и спирания на тока.

Докато съпругът ѝ е начело на усилията за отстраняване на Мадуро чрез протести у дома и като се опитва да убеди венецуелските военни да изоставят социалистическия лидер, Росалес се опитва да привлече международна подкрепа за притиснатата венецуелска опозиция с широко отразявани пътувания в съседни държави.

Този месец тя пътува до Перу и Чили, където се срещна с президентите на двете държави и говори в университети за венецуелската хуманитарна криза. Вчера тя се срещна с Тръмп, докато САЩ затягат санкциите срещу администрацията на Мадуро.

„За мен е голяма чест да приема първата дама на Венецуела“, каза Тръмп. „Тя е преминала през нещо, през което хората не искат да преминават и никога не трябва да преминават“, добави той.

В края на януари Гуайдо се обяви за временен президент на Венецуела. Опозиционният лидер беше председател на венецуелския Конгрес и каза, че конституцията му позволява да сформира временно правителство, защото миналата година Мадуро е бил преизбран с измама.

Политическото предизвикателство веднага превърна Гуайдо в мишена на администрацията на Мадуро, която го обвинява за организиране на протести с насилие и бързо го включи в списък на хора, на които е забранено да пътуват.

Гуайдо се измъкна от Венецуела за едноседмична обиколка в Южна Америка, по време на която оглави провалил се опит да бъдат внесени в страната няколко тона храни и лекарства. Но след своето завръщане той насочи енергията си най-вече върху поддържането на своето движение, което загуби част от инерцията си, докато Мадуро остава на власт, а венецуелците са съсредоточени върху трудната задача да оцеляват.

При неотдавнашните си пътувания зад граница Росалес се срещна с големи групи венецуелски мигранти, като ги призова да запазят вярата си в съпруга ѝ, и каза на регионални лидери, че „диктатор“ като Мадуро не пада в рамките на няколко дни. Тя твърди, че венецуелската опозиция бележи напредък, като назначава посланици по целия свят и с помощта на САЩ си връща контрола върху венецуелските петролни активи в чужбина.

Опонентите на Росалес окачествиха неотдавнашната ѝ обиколка като отчаян опит да задържи Гуайдо в светлината на международните прожектори, докато венецуелската криза се проточва, а световното внимание се насочва другаде.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама