10 полезни комбинации от храни

10:00, 31 мар 19 25 1399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всички тези продукти са полезни сами по себе си. Ако ги консумирате в определени комбинации обаче, ще можете да абсорбирате техните хранителни характеристики още по-ефективно, пише BrightSide. Вижте как да ги комбинирате.

Ябълки и тъмен шоколад

Тази комбинация определено не е традиционна. Но въпреки всичко – пробвайте я . Ензимът катехин, който ябълките съдържат, и антиоксидантът кверцетин вършат истински чудеса, когато се съчетаят. Те подобряват имунната система, стимулират мозъчната дейност, подобряват сърцето и кръвоносните съдове и намаляват риска от рак.

Овесена каша и прясно изстискан портокалов сок

И овесената каша, и портокаловият сок са отлични източници на феноли. Това означава, че ще подобрят храносмилателната ви система и ще помогнат на тялото да се очисти от отпадъчните продукти и токсините.

Свинско и брюкселско зеле

Свинското месо е прекалено тлъсто, за да се консумира ежедневно. То обаче съдържа селен, който пречи на растежа на раковите клетки. Сервирайте свинското с брюкселско зеле – последното съдържа органичната субстанция сулфорафан, която увеличава ефективността на селена 13 пъти.

Домати и черен дроб

Липсата на желязо в тялото може да доведе до хронична умора, физическо неразположение, слаб метаболизъм и проблеми със сърцето и кръвоносните съдове. Желязото, което се съдържа в черния дроб обаче, не може да бъде абсорбирано добре без наличието на витамин C. Ето тук на помощ идват доматите, тъй като в тях откриваме достатъчно количество аскорбинова киселина.

Магданоз с лимон

Магданозът се комбинира отлично с цитрусите. Желязото, което откриваме в това тревисто растение, подобрява абсорбирането на витамин C в кръвта. Този важен витамин е отговорен за заздравяването на имунната система и усилването на метаболизма.

Зеленчуци с кисело мляко

Изберете естественото прясно мляко – онова, което не съдържа оцветители, захар или други подобни. То е богато на калций, който подобрява стомашните функции и нормализира местната микрофлора. Най-добре го комбинирайте със зеленчуци (например моркови или целина). По този начин ще си набавите множество витамини. Фибрите, които откриваме в зеленчуците пък, подобряват абсорбирането на калций.

Авокадо и спанак

Любимата комбинация на диетолозите. Спанакът съдържа витамин А и лутеин. Тези съставки обаче ще имат значително по-благоприятен ефект върху нашето здраве (и храносмилане), ако се комбинират с зеленчуковите мазнини на авокадото.

Зелен чай и лимон

Тази комбинация утолява жаждата и възстановява енергията. Зеленият чай съдържа катехини, които отговарят за дълголетието и силната имунна система. Ако добавите към него лимон, витамин C-то в него ще увеличи неколкократно ефекта на чая.

Домати със зехтин

Всеки италианец ще потвърди, че това е наистина вкусна комбинация. Италианците рядко страдат от сърдечносъдови заболявания. Това се дължи на факта, че ликопена, който откриваме в доматите, подобрява здравето и кръвоносните съдове. Нещо повече – предотвратява атеросклерозата и образуването на злокачествени тумори. Когато ликопена се комбинира с мазнини, шансът тялото да го абсорбира се увеличава неколкократно.

Месо и розмарин

Месото е важен източник на протеини. То обаче трябва да бъде приготвено както трябва. Не е хубаво да се пече или пържи. Това може да доведе до образуването на канцерогенни елементи. Този ефект обаче може да бъде контриран с добавянето на малко розмарин преди самото готвене. Оксидантите в него ще попречат на формирането на вредните съставки.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама