Мария Габриел защити еврореформата на авторското право в интернет

11:40, 29 мар 19 / Политика 25 883 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Еврокомисарят Мария Габриел защити гласуваната преди дни от Европейския парламент реформа за авторското право. Ако бъдат одобрени от страните-членки, след 2021 г. в сила ще влязат нови правила за спазване на авторски права от големите интернет платформи, което може да доведе и до филтриране на съдържание.

Габриел участва в конференция за защитата на личните данни и новия регламент на ЕС, известен като GDPR, която организира Асоциацията на професионалните фотографи в Съюза на юристите в София.

EП одобри промени в правилата за авторското право в интернет

Габриел определи твърденията на критиците като лъжи и безпрецедентни манипулации. „Всичко, което чухме като лъжи - за свободния интернет, който ще престане да съществува, че младите няма да могат да правят блогове, че няма да могат да използват мемове, гифове, това не е така. Напротив, когато платформите сключват лиценза с държателите на авторските права, там задължително ще бъдат изключени индивидуалното ползване за целите, които току що цитирах. Сред предвидените изключения са цитирането, критиката, прецензиите, директивата не засяга потребителите, които споделят онлайн новини или хипервръзки", заяви тя, предаде БНР.

Еврокомисар Габриел каза, че скоро ще започне работа по правилник за прилагане на бъдещите правила.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама