Готвят данъчни облекчения за заснемане на чужди филмови продукции у нас

13:45, 29 мар 19 / Политика 25 1046 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Културният министър Боил Банов заяви в парламента, че се подготвят законови промени за данъчни облекчения при заснемане на чуждестранни филмови продукции у нас.

„Киното е огромна индустрия, а ние разполагаме с огромни таланти, разполагаме с такава природа и с такива забележителности, които дават възможност и са притегателен център за продукции от цял свят. Станахме последната държава в Европа, която не е приела т.нар. данъчни облекчения за чужди продукции, които идват да снимат на нейна територия“, подчерта министърът.

По време на парламентарния контрол Боил Банов заяви още, че бюджетът на Министерството на културата се увеличава с 20 милиона лева всяка година.

За миналата година над 2 млн. зрители са имали нашите театри, опери, филхармонии, изтъкна Банов. „За радост резултатите вървят само на горе. За миналата година над 2 млн. зрители са имали нашите театри, опери, филхармонии. Това за страна като България е нещо много сериозно, уверявам ви“, допълни министърът на културата.

Министерство на културата направи в годините може би най-доброто възможно по отношение на съхраняването на ценностите в културата и изкуствата - успяхме да съхраним огромна част от мрежата, създадена в годините в рамките на един социалистически образец, с много наситено по места, по региони, наличие на институти, свързани с музика и театър, изтъкна министърът.

В същото време успяхме да наложим делегирани бюджети, което даде възможност за устойчиво съхраняване на структурите, в същото време даде възможност и за развитие“, допълни Банов. По думите му така се е дала възможност за изява на българския творец.

„В момента сме на етап, в който ясно се виждат позитивите от тези действия. В системата има увереност, прогнозируемост, все повече зрители, което означава, че сме на прав път“, каза още Банов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама