Радев: ЕС да се ангажира по-активно със стабилността на Близкия Изток

15:02, 29 мар 19 / Политика 25 658 Шрифт:
Topnovini

"Европейският съюз трябва да бъде по-ангажиран и да взима дейно участие в усилията за възстановяване на стабилността в Близкия Изток. За тази цел е необходима подкрепа за програмите, насочени към укрепване на сигурността, икономиката, подобряване на социалната, образователната и здравна система в страните от региона, така че младите хора да бъдат приобщени към решаване на предизвикателствата в своите страни". Това заяви президентът Румен Радев на среща с министъра на външните работи и миграцията на Ливан Джебран Басил, който е на официално посещение у нас.

Българският държавен глава приветства сформирането на новото ливанско правителство на националното единство и изказа подкрепа за усилията на страната за укрепване на сигурността и насърчаване на икономическия растеж не само в Ливан, но и в региона. По думите на Румен Радев Ливан е позитивен пример за религиозна и етническа толерантност в Близкия Изток.

Румен Радев беше категоричен, че миграционната криза е предизвикателство за цяла Европа и ЕС не бива безучастно да наблюдава процесите в региона на Близкия Изток, а активно да насърчи чрез свои политики търсенето на ефективни решения за справяне с причините за миграционните вълни. "Ливан е сред най-силно засегнатите страни от бежанските и миграционните процеси в региона и следва да получи активна подкрепа от страна на международната общност за справяне с този проблем", е позицията на президента.

На срещата беше обсъдено и предстоящото официално посещение на българския държавен глава в Ливан по покана на неговия колега президента Мишел Аун заедно с голяма бизнес делегация за последващо задълбочаване на двустранните икономически връзки, взаимните инвестиции и туризма.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама