Седем леви партии се обединяват за евровота в "Коалиция за България"

14:31, 30 мар 19 / Политика 25 1250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От АБВ подписаха стратегическо споразумение с шест политически партии за коалиционно участие на евровота.

Има повече от 25 номинации за водач на листата, но той все още не е ясен. Това обяви лидерът на АБВ Румен Петков на пресконференция.

Сред коалиционните партньори са Българска партия Либерали, Обединение Блок на труда Български лейбъристи, Политическо движение Социалдемократи, Движение за социален хуманизъм, ПП Възраждане на отечеството и ПП Българска левица.

Петков е убеден, че е необходима промяна за нова справедлива и развиваща се България. Борба с бедността и демографската катастрофа, възраждане на българското село, общодостъпно и качествено образование и здравеопазване.

БСП е отказала да участва в преговорите за лявоцентристка коалиция по думите на Петков.

Президентът на България (2002-2012) Георги Първанов обясни по отношение на името на новата формация, че това е сантимент. Преди 20 години с господин Петков, аз като председател, той като координатор заедно с други партньори сме създавали една коалиция, която постави в основната си истински работещи ценности, както социални, така и национални. По думите му коалицията е била равнопоставена в истинския смисъл на думата.

Когато става дума за коалиции, тенденциите в българската политика са две - или за сектантство и търсене на монопола, или за равнопоставени коалиции така, както преди 20 години според Първанов е подготвяна новата левица. От Позитано обаче са се отказали от този модел, като са наложили монополизация. Отваряме широко палитрата от крайно ляво до центъра, допълни Първанов.

Коалицията ще бъде източник на много идеи и няма да влиза в режима на скандали, увери той. Със сигурност моделът на управление според него трябва да се смени, но не е сигурен дали се налага и промяна в политическата система.

"Коалиция за България" - името, с което се регистрираха АБВ за участие в евровота, ще продължи участието си на местните, парламентарните, президентските и на следващите европейски избори.

За 12 години членство в Съюза България не е успяла да използва възможностите пред нея за своите граждани, коментира Ивайло Калфин, председател на НС на АБВ.

"Коалиция за България" се обедини около три основни цели - защита на националните интереси, сред които изравняване на доходите между тези на българските и европейските граждани, затвърждаване ролята на страната като регионален лидер на Балканите, както и правата на българите в ЕС.

Според Калфин ЕС трябва да заяви ролята си по опазване на мира и климата, а технологиите да се развиват на базата на международно право. Наред с това по думите му ЕП трябва да получи повече права и ЕС да засили стълба по социалните права.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама