Радан Кънев: Не ми се ходи в ЕП, но няма да се откажа

09:15, 01 апр 19 / Политика 25 1525 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Водачът на листата за евроизборите на „Демократична България” Радан Кънев призна, че не му се ходи в Европа, но беше категоричен, че няма да се откаже, ако го изберат за Европейския парламент.

Той обясни и как се е стигнало до това той да оглави листата. „След като Светослав Малинов пропусна гласуването по пакет „Мобилност”, макар това слава богу да остана едно гласуване без всякакви последици, той лично реши за себе си, че по никакъв начин не трябва да допусне атаката, която се разви срещу него, да нанесе щети на коалицията „Демократична България”, обясни Радан Кънев пред bTV.

Радан Кънев ще води листата на Демократична България

„Не ми се ходи в Европа. Имам две съображения, които ме спираха до момента. Едното е, че детето ми е на възраст, в която има нужда от мен всеки ден, а не всеки уикенд, а другото е, че мнозина близки хора ми казват, че съм по-нужен в битките на българската вътрешна политика. Дългосрочно моят избор остава вътрешната политика. В тази кампания влизам, за да помогна да спечелим, да бъдем представени, да имаме едно или повече избираеми места”, заяви той.

„Няма да се откажа, ако вляза в Европейския парламент. Няма да направя трик”, подчерта обаче той.

Москов: Отстоявам консервативни позиции, а Радан е член на либерална формация

Кънев посочи също, че водачът на листата не е защитен от преференцията. „В „Демократична България” преференцията не е забранена, както чухме, че била в ГЕРБ. Тя е насърчена, ние искаме всеки наш избирател да каже кой от нас е подобър”, поясни той.

Според Радан Кънев изграждането на алтернативата не става с атаки срещу ГЕРБ. „Защо да обяснявам на хората, че Борисов, или както те самите се изразяват, при новите комунисти, нещата са в някои отношения по-зле, отколкото при старите
комунисти? Българите знаят това. Те искат да видят силната алтернатива, която да отстрани по демократичен път тази гавра с българската демокрация и с българската нация”, категоричен беше бившият лидер на ДСБ.

Във връзка с явяването на СДС на евроизборите заедно с ГЕРБ той коментира, че сините взели едно от възможните решения.

„СДС стоеше отдавна пред тежък избор дали да направи тази крачка към присъдружна партия и консолидация чрез поглъщане в ГЕРБ, или да участва в процес на обединение чрез надграждане, съюзяване на демократичната десница като алтернатива на ГЕРБ. СДС взе едно от двете възможни решения – да бъдат част от политиката на ГЕРБ и Борисов. Нашето решение е да консолидираме всички хора в център и дясно, включително всички седесари, които не желаят да бъдат част от политиката на Борисов”, отбеляза той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама