Разиграват смешни истории в Габрово за Деня на шегата

09:16, 01 апр 19 / Култура 25 1642 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На днешния Международен ден на шегата празнуват габровци, прочути с анекдотите, които разказват за самите себе си. Навръх рождения си ден Домът на хумора и сатирата отваря вратите си безплатно. 

Предците на днешните балканджии, които били признати занаятчии, за да изтъргуват стоката си, трябвало да умеят да вземат ума на клиентите си, да се шегуват, да се пазарят. Когато подхващали своите лакърдии, хората от полето отваряли и сърцата, и кесиите си. 

Габровци си създали име на добри търговци, които хем търсели сметка от всичко, хем продавали стоката си с усмивка. Обичали да се надсмиват над себе си, а изглежда това се харесвало и на хората, с които правели алъш-вериш. Така още през 18-19 век започнали да се разпространяват смешни истории, в които главният герой бил почтеният, но пресметлив балканджия. Онези весели случки габровци и гостите на града ще си припомнят днес в Дома на хумора и сатирата. Ще ги разиграят малки и големи артисти, не на сцена, а сред посетителите в залите на смеха, разкрива актьорът от габровския драматичен театър Светослав Славчев.

Домът на хумора и сатирата днес празнува своя 47-и рожден ден. Програмата започва в 10 сутринта и продължава до вечерта. Освен за големите, забавления ще има и за малките. В една от работилниците децата ще изработват бомбета и мустачки, като тези на великия Чарли Чаплин, а поводът е 130 години от рождението на комика.

Изложба на карикатури за днешния празник показва Националният музей на образованието. Там посетителите ще посрещат с ученически хумор от 70-те години на миналия век.

Вечерта на централния площад "Възраждане" в града ще бъдат прожектирани наскоро заснетите габровски шеги, които вече са популярни в интернет пространството. Тези ретро, черно-бели клипове ще се завъртят на екран малко преди мръкване. Прожекцията ще започне в 19.30 часа. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама