Папа Франциск критикува изграждането на стени по границите

12:10, 01 апр 19 / Свят 25 1055 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Папа Франциск заяви, че политическите лидери, които искат стени и други прегради, за да държат мигрантите вън, "накрая ще станат затворници на стените, които строят", съобщи БТА.

"Строителите на стени, било то от бодлива тел или тухли, самите те накрая ще станат затворници на стените, които строят", каза Франциск пред репортери на борда на самолета си на връщане от своето посещение в Мароко.

Той заяви това в отговор на въпрос за миграцията и за заплахата на президента на САЩ Доналд Тръмп да затвори границата с Мексико.

Папата разкритикува европейските правителства за това, че доставят оръжия за гражданската война в Йемен.

"Първото нещо, което трябва да сторим, е да се опитаме да направим така, че хората да нямат нужда да емигрират заради война и глад. Но ако Европа, при цялата си щедрост, продава оръжия на Йемен, за да убиват деца, как тогава би могла Европа да бъде последователна (в поведението си)", попита папата.

Вместо това Европа трябва да инвестира в икономическото и образователно развитие на по-бедните страни, "за да спира миграцията не със сила, а с щедрост", призова Франциск. Той отбеляза, че е чул, че именно за това настоява и германският канцлер Ангела Меркел.

Папата заяви, че е за това да има мостове, а не стени, и посочи, че уроците на 20-и век - включително европейската имиграция в миналото към Америките и ужасите на нацизма - би трябвало да накарат европейците да бъдат по-приветливи.

Под натиска на популистите "се всява страх и после се вземат решения. Страхът е отправната точка за диктатурите, с обещания и страх Хитлер спечели. Знаем резултата. Да се поучим от историята", каза папата.

Франциск, който е син на италиански емигранти в Аржентина, заяви, че "е вярно, че една-единствена (европейска) страна не може да приеме всички. Но я има цялата Европа, която да разпредели имигрантите".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама