Пластичните операции убиват по-често от катастрофите

14:20, 06 апр 19 25 1647 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За пластичните операции често се говори като за нещо безобидно и напълно безопасно. Този ореол създава самата индустрия, която се развива през последните години с бесни темпове.

Всъщност операциите са си операции – рискът съществува и дори е нараснал заради присъствието в бранша на самозванци и шарлатани. Според американска статистика по-вероятно е да умрете от липосукция, отколкото от катастрофа. Жертвите на катастрофи са 16 на сто хиляди, а на липосукцията /премахването на мазнините/ – 20 на 100 000.

Неистовото желание да бъдат по-красиви подтиква неплатежоспособни жени да развиват опасна самодейност и самите те да се правят на пластични хирурзи. В САЩ стават популярни домашните pumping parties (купони за напомпване), на които дамите си инжектират една на друга продукти, купени на черния пазар. Не е изключение вместо силикон там да се сдобиеш с химикал от списъка на битовата химия. Последиците са кошмарни.

Психиатрите отдавна идентифицираха ново разстройство: зависимост от пластични операции. Една от жертвите му е моделът Алисия Дювал, преживяла 350 пластични операции. Сега Дювал е лице на кампания в помощ на жертвите на дисморфичното разстройство – т.е. неприемане на собствената външност.

Много проблеми в областта на пластичната хирургия идват от това, че там работят медици без нужната специализация. Бивши дерматолози, уролози и гастроентеролози кълцат юнашки със скалпела и не искат да признаят, че тази професионална област има свои правила и специфики и човек трябва да се образова, да ги изучава и усвоява добре.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама