Индия изстреля успешно сателити в различни орбити

15:10, 01 апр 19 / Свят 25 1037 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Индийска ракета изстреля национални и чуждестранни сателити в три различни орбити в рамките на един полет. Това е първата за страната подобна мисия, която би могла да затвърди репутацията й като пионер за налагането на евтини операции в Космоса.

Изстрелването на национален интелигентен сателит, както и 28 чуждестранни, се случва по-малко от седмица, след като Индия използва антисателитна ракета, за да свали един от нейните сателити, демонстрирайки възможности, които само Китай, Русия и САЩ са имали досега.

Индийската организация за Космически изследвания (ИОКИ) съобщи, че 24 сателита от САЩ, два от Литва и по един от Испания и Швейцария са позиционирани в понеделник като допълнения към индийския сателит EMISAT.

„Днес PSLV-C45 (Polar Satellite Launch Vehicle C-45) усешно изстреля произведен от ИОКИ EMISAT в 748-километровата орбита, както и 28 клиентски сателита в 504-километровата орбита”, каза Кайласавадиво Сиван, председателя на ИОКИ.

Сиван заяви пред медиите, че изстрелването „три в едно” ще помогне за намаляване на разходите. Агенцията изказа и намерението си да се довършат над 30 мисии тази година, включително втората програма за лунни изследвания, позната като „Чандраян-2”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама