Юнкер призова Великобритания да реши какво ще прави с Brexit

17:52, 01 апр 19 / Свят 25 1028 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви днес, че е време британският парламент да изясни какво иска от брекзит, предаде Асошиейтед прес. Загадката на митичния сфинкс по-лесно може да бъде разгадана от плановете на британските депутати, каза Юнкер.

След като отхвърлиха три пъти сделката на премиера Тереза Мей за развода с ЕС, британските депутати ще проведат тази вечер поредица от ориентировъчни гласувания по алтернативни варианти за брекзит, в опит да бъде събрано

Юнкер каза днес в реч пред законодателното събрание на германската провинция Саар в Саарбрюкен: "Сега знаем какво не иска британският парламент, но не сме чули какво иска. Дори сфинксът е като отворена книга в сравнение с британския парламент".

"Сега трябва да накараме сфинкса да говори. Стига вече мълчание", заяви Юнкер.

Той предупреди, че Великобритания ще трябва да вземе участие в изборите за Европейски парламент през май, ако остане член на ЕС след 12 април.

Великобритания или трябва да напусне съюза на 12 април, или да предложи алтернативен план, което, в случай че не реши да отмени брекзит, вероятно ще отложи излизането й от блока далеч отвъд евроизборите на 23-26 май, отбелязва АП.

Някои британски политици допуснаха, че страната може да остане по-дълго в ЕС, без да участва в евроизборите. Юнкер обаче каза пред журналисти в Саарбрюкен, че "ако британците не напуснат до 12 април и има удължаване, тогава Великобритания ще трябва да участва в евроизборите".

Той добави: "Така е според договорите. Дали го искам е друг въпрос."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама