Силата на цветовете в интериора

11:00, 06 апр 19 / Любопитно 25 1380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Доста хора не отделят достатъчно внимание на цветовете в интериора и вземат решения, свързани с тях, без да се замислят за силата и влиянието им върху тях самите. Цветовете влияят индивидуално върху настроението, емоциите и дори физиологията на хората, в зависимост от пола, възрастта, включително етническата принадлежност и климата, в който живеят.

За да се постигне приятна и уютна атмосфера в дома, най-главното нещо, на което трябва да се обърне внимание не са тенденциите и стиловете, а цветовете, които ще преобладават в интериора на цялото жилище. Важното е да се подберат такива тонове, които ще паснат на конкретната индивидуалност на хората, които ще го обитават. Цветовете имат свойството да разширяват или стесняват дадено пространство, да подчертават достойнствата и да скриват недостатъците - затова, когато се избират, трябва да се вземе под внимание и размера на помещението, за което са предназначени. Всеки цвят предоставя различно емоционално възприятие на интериорната картина като цяло и в отделните й елементи, пише списание "Жилища".

Точно затова, когато ви предстои ремонт или имате ново жилище, първо помислете как даден цвят влияе на настроението ви, с какво го свързвате, как ви кара да се чувствате... Отговорете си на въпроса кой цвят ви успокоява, кой ви дава енергия и ви “зарежда”, кои цветове не харесвате, дори да не знаете конкретните причини за предизвиканите ефекти. Най-голямата площ в една стая заемат стените - първата задача е да се изберат тоналностите за тях. Чак след това идва ред на подовите настилки, мебелите и декорацията.

Има три основни чисти цвята - червено, жълто и синьо. Ако те се смесят със съседните, ще се получат оранжево, зелено и лилаво.

Как въздействат някои от основните цветове:


Червено: Този цвят вдига енергийното ниво на помещението и е добър избор, когато искате да предизвикате настроение. Много е подходящо за трапезарии и холни помещения, защото приобщава хората и стимулира разговорите. Имайте впредвид, че червеният цвят повишава кръвното налягане, учестява дишането и пулса. Поради тази причина не се счита за много подходящ цвят за спални помещения, но въпреки това е допустим в комбинация с други цветове. Червеният цвят е най-агресивният от целия спектър и не е подходящ за работна обстановка или за помещение, в което ще прекарвате много време с други хора, защото може да стимулира разногласията и да наруши хармонията.

Жълто: Акумулира жизнеността на слънчевата светлина и се свързва обикновено с положително настроение. Добър избор за кухня, трапезария, баня, където ще има възможността да енергизира и да повдигне настроението. В малки пространства, входни помещени, коридори е особено подходящ, защото е експанзивен и приветстващ.

Въпреки тези му качества не се възприема добре като основен цвят в големи помещения и е труден за харесване от по-големия процент хора. Може би защото жълтото създава чувство на безсилие и гняв у някои хора и предизвиква умора в очите. В цветотерапията се счита, че жълтото стимулира нервите и изчиства тялото. Като краен извод – избирайте този цвят в малки помещения, в които не прекарвате много време.

Синьо: Забавя дишането, сърдечната честота и намаля стойностите на кръвното налягане. Препоръчва се за спални и бани, защото има успокояващ и релаксиращ ефект. Свързва се с усещането за небе, море, въздух и действа отпускащо на съзнанието. Въпреки това употребата на синьото в интериора не е безвредна. Често може да създаде неприятно хладно и безчувствено усещане, особено в стая, в която не попада достатъчно слънчева светлина.

Ако изберете синьото за основен цвят в едно помещение, задължително трябва да балансирате с топли цветове в обзавеждането и декорацията. Тъмно синьото създава усещане за тъга, затова го избягвайте като основен цвят. За да създадете леко, успокояващо и ефирно настроение, изберете лазурни, небесносини и тюркоазени нюанси.

Зелено: Най-успокояващият цвят според психолозите е зеленият – комбинира веселото настроение на жълтото и релаксиращия ефект на синьото. Зеленият цвят е подходящ за всяко помещение, без ограничение, стига да подберете точния нюанс. Освен, че е успокояващ, има свойството да сваля нивото на стрес и да създава чувство за удоволетвореност.

Пурпурно: В тъмните си тоналности пурпурното е богат, драматичен и сложен цвят - свързва се с лукса, благородство и творческите способности. В по-светлите – като люляково и лавандула, притежава същите успокояващи свойства като синьото, но без да носи риска от усещането за хлад.

Оранжево: Предизвиква вълнение, ентусиазъм и прилив на енергия. Не се възприема добре в дневни и трапезарии, ако е прекалено интензивно като нюанс. В древните култури оранжевото е били използвано за лекуване на заболявания, свързани с белите дробове и увеличаване на енергийните нива в организма.

Неутрални цветове (бяло, черно и всички нюанси на сивото): Неутралните цветове непрекъснато се въртят в модния калейдоскоп, но независимо дали са на дневен ред или не, те са винаги един от основните инструменти на дизайнерите. Черният цвят е най-използваният цвят в декорацията, защото дава дълбочина и приземява всеки интериор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама