Искат оставки заради "Златен век"

19:48, 01 апр 19 25 1443 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Обвиниха строителния контрол в лъжи за небостъргача на "Артекс". От инициативния комитет, който от години протестира срещу строителството на небостъргача „Златен век”, поискаха оставката на шефа на ДНСК архитект Иван Несторов, както и на заместник-министъра на регионалното развитие Валентин Йовев. Причините - все още не е ясно, има ли сградата валидно разрешение за строеж или не.

През последните дни институциите влязоха в лют спор, дали със своя заповед, главният архитект на София е дал зелена светлина на обекта през лятото на 2018. Шефът на строителния контрол се позова на решение на върховния административен съд за случай в Бургас, при който магистратите решили, че има как автоматично да се продължи разрешително.

От инициативния комитет настояват строителят „Артекс”, който продаде апартаментите на политиците и предизвика трусове във властта, да спре да строи, докато не се стигне до еднозначно решение законен ли е обектът или не.

„Лъжа номер едно – че строителството е законно. Лъжа номер две - това решение на административен съд, което Несторов подхвърли, относно казус, който е съвсем различен. След всичко, което се случи до момента, ние категорично повече нямаме доверие в ДНСК и в министерството на регионалното развитие в лицето на заместник – министър Йовев”, коментира Войслав Тодоров от Инициативен комитет „Лозенец”.

Магдалена Шишкова, която е от Инициативния комитет, заяви, че лично е говорила с архитектите Мирянови на първите протести.

„Те ни казаха: „Вие не разбирате от хубаво, вие не знаете какво ще направи ние – златен трон вътре, нещо грандиозно”. И аз искам да си купя за 650 евро тук един апартамент, но ми казаха, че струвало 3 хил. до един етаж и нагоре по 5 хил. Евро”, заяви жената.

„Най-лесно е да бъдат поискани и подавани оставки, по тази тема да изчакаме СГС и прокуратурата и тогава вече да имаме становище от компетентните органи”, коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

От ДНСК не коментираха обвиненията в лъжи. Недоволните готвят протест в сряда от 18:30 часа пред сградата с настояване строежът да бъде спрян, а проектът- преработен.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама