Отломъци от разрушения индийски сателит създават опасност за астронавтите в МКС

11:40, 02 апр 19 / Култура 25 1400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Директорът на НАСА Джим Брайденстайн остро критикува експериментa за унищожаване на сателит, който Индия проведе миналата седмица.

"Това е ужасно, ужасно нещо - да предизвикаш събитие, което изпраща отломъци до апогей над орбитата на Международната космическа станция", заяви Брайденстайн, цитиран от АФП. Той допълни, че "подобни действия са несъвместими с бъдещето на човешкото изследване на космоса".

Според НАСА, близо 400 отломъка са създадени след ракетният обстрел на стария сателит, който Индийската организация за космически изследвания свали на 27-ми март. От тези отломъци НАСА следи общо 60 на брой, които са с размер над 10 сантиметра и с потенциал да нанесат сериозни щети на Международната космическа станция.

След успешният ракетен обстрел на сателита, министър-председателят Нарендра Моди заяви, че с този експеримент Индия става четвъртата държава способна да извършва такива действия в орбита и я превръща в космическа сила. Това ще допринесе за мира и хармонията, заявява още Моди.

Според НАСА, като резултат от индийския тест, рискът от сблъсък на Международната космическа станция с отломък се е увеличил с 44% за десет дни. Този риск ще намалее с времето, в следствие на поетапното отпадане и изгаряне в атмосферата на повечето от тях.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама