Търговци от „Графа“ завеждат колективен иск заради претърпените щети

12:50, 02 апр 19 25 1313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Граждани и собственици на търговски обекти на ул. „Граф Игнатиев“ в София завеждат колективен иск към Столична община заради дългия ремонт на улицата и претърпените щети. Търговците настояват за справедливо обезщетение.

Главният архитект на София: Занижихме критериите при избора на фирмата-строител на пл. "Света Неделя"

„За периода, който започнахме тази кампания, търговците, макар и в момента да не са твърде много, са достатъчни и са твърдо решени да се присъединят към такъв колективен иск. Такъв иск дава ясен знак на онзи, който е причинил вредата, че поведението и причиняването на колективни щети трябва да бъде по някакъв начин възмездено. Хубавото на тези искове е, че съдебното решение ще се отнася до всички“, обясни адвокат Ивана Мурджева пред БНР.

Тя подчерта, че търговците не оспорват необходимостта от подобряване на градската среда. „Оспорваме обстоятелството, че започването на този ремонт е стартирало без общината в нито един момент да направят някаква оценка как нейните добри намерения ще се отразят върху съществуващия бизнес в района. Там са малки предприемачи“, отбеляза адвокатът.

Колчета ще заменят „акулите“ по „Графа“

Диана Дамянова, която има магазин на ул. „Граф Игнатиев“, посочи, че наемите на улицата варират между 1000 лв. и 2000 евро. Над 70% от магазините са затворили заради ремонта, а магазините, които работят в момента, са с нови наематели.

„Не завеждаме иск срещу ремонта, а завеждаме иск срещу недопустимо дългия ремонт. Поставили сме в иска си желание за обезщетение между нормалните обороти, които сме правили преди ремонта, и тези, които сме правили по време на ремонта, като изключваме трите месеца, в които вярваме, че е трябвало да бъде направен ремонтът. Не претендираме за целия период от 11 месеца, колкото трае ремонтът, а за около 6 от тях - другите ги приемаме, че са били необходими“, уточни Дамянова.

Зам.-кметът по финансите и транспорта в Столична община Дончо Барбалов заяви, че искът е за сериозна сума, която по думите му няма как да бъде платена с еднолично решение, на който и да е в общината. „Ако имат претенция към общината, имат пълното право да се обърнат към съда. Ако искат да съдят, тяхно право е“, добави той.

Адвокат Мурджева подчерта, че собствениците на магазини не са искали да съдят общината, а да се споразумеят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама