НАСА и ЕСА търсят доброволци да лежат два месеца срещу заплащане

18:50, 02 апр 19 / Любопитно 25 1498 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Търсим хора за участие в проучване, което изисква доброволците да прекарат 60 дни легнали, съобщи Германският аерокосмически център. Той е част от партньорски проект Artificial Gravity Bed Rest Study между НАСА и Европейската космическа агенция. Целта е проследяване как тялото се променя в безтегловност.

За целта участниците ще са непрекъснато в специални легла с наклон, в които главата е с 6 градуса по-ниско от тялото Това условие симулира състояние на безтегловност. Всеки ден доброволците ще прекарват и по 30 минути в бавна центрофуга за генериране на изкуствена гравитация.

Участниците ще се настаняват в единични стаи и всички ежедневни дейности ще се провеждат в легнало положение - тоалет, къпане, ядене, занимания. Храната ще е балансирана, за да не се създаде риск за затлъстяване. Индивидуалното необходимо количество храна се изчислява точно до грам и осигурява всички вещества, от които се нуждае тялото.

Диетата трябва да бъде такава, че да не може да повлияе на резултатите от изследването. Това е важно, защото например една от целите е да се установи дали се губи костна маса, но да се изключи като причина това да се дължи на недостиг на калций. Балансираното меню не означава, че няма да има палачинки и десерти, обяснява екипът. Разликата с градска сладкарница е само, че сладкишите ще се приготвят с полезни продукти - без добавки или изкуствени подсладители.

В момента тече първият етап от проекта с доброволци мъже и жени. Вторият, за който се набират хора, ще се проведе от началото на септември до края на ноември 2019 г. На основа на резултатите от изследването учените ще разработват мерки за противодействие на негативните ефекти върху астронавтите в Космоса.

За проучването може да кандидатстват непушачи на възраст между 24 и 55 години с ръст 153-190 cм и нормално тегло. Допълнително задължително изискване е да знаят много добре немски. Непрекъснато ще им правят кръвни и чернодробни изследвания, очни, ушни и неврологични прегледи.

Компенсацията за участието в изследването е 16 500 евро за общо 89 дни ангажимент в центъра в Кьолн.

Програмата включва, освен 60-те дни лежане и 15 дни първоначална адаптация, и 14 дни за наблюдавано връщане към обичайното ежедневие.

В заключителния етап физиотерапевти ще работят усилено с “астронавтите” - ще им правят масажи и стречинг за разтягане на обездвижените мускули и за адаптация към живота в условия на гравитация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама