Фандъкова: София се развива като зелен и иновативен град

12:10, 03 апр 19 / Политика 25 984 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С архиерейска света литургия в храм “Света София” започнаха тържествата по повод 140-годишнината от обявяването на София за столица на България. Тя е оглавена от белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на софийския митрополит.

На литургията присъства кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на Столичния общински съвет, служители на Столичната община, Столичния инспекторат и граждани.

"София е много древен град, но много млада столица. Само 140 години са минали от времето, когато градът ни е наброявал между 11 000 и 20 000 жители. Днес, близо, милион и половина души живеят в гада, а около 2 млн. всеки ден се намират в града. Това е огромен скок и огромна отговорност. Градът са хора, на които се дължи развитието му“, заяви Фандъкова и добави, че работа на управляващите е била да подобряват инфраструктурата, да изграждат, да градят. "Това са правили нашите предци, това правим и ние", заяви кметът на София.

Фандъкова каза, че общината развива столицата като зелен и иновативен град, град на младите и предприемчиви хора. Според нея инвестициите в образованието са много важни, защото благодарение на образованите млади хора в града идват инвеститори и се отварят нови работни места, на което се дължи покачването на стандарта на живот в града.

Празненствата продължават с тържествена церемония по връчването на 11 училищни знамена.

По-късно, празничен ретротрамвай ще се движи по централните софийски улици с маршрут от пл. „Възраждане“ до „Централна гара“ и обратно. В 17 часа пред Народния театър „Иван Вазов“ ще бъде открита изложбата „Да съградиш столицата“, след това в Ларгото ще се състои концерт на Софийския духов оркестър. Кулминацията на тържествата ще бъде ще бъде с празнична заря в 20:30 ч. на пл. „Княз Александър I“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама