Саудитско-италиански консорциум ще строи "Турски поток" през България

11:56, 03 апр 19 25 1530 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Саудитско-италианският „Консорциум Аркад“ печели обществената поръчка за изграждането на частта на "Турски поток", която ще мине през България до сръбската граница. Това става ясно от съобщение на "Булгартрансгаз".

В конкурса участваха три фирми. „Industries Fovallalkozo Zrt и Industries-KVV Kivitelezo” отпадна на първия етап, а „ДЗЗД Консорциум - Газово развитие и разширение в България ГРРБ” на втория. „Консорциум Аркад“ е предложил икономически най-изгодната оферта по предварително обявения критерий за възлагане „оптимално съотношение качество/цена“.

1,3 милиарда евро е най-ниската цена за българския участък на "Турски поток"

В саудитския консорциум влизат "Аркад Ей Би Би" от Италия и "Аркад енджиниъринг енд констръкшънс къмпъни" - Саудитска Арабия.

"Предложението на Обединение „Консорциум Аркад“ включва най-ниските цени, както за изпълнение на всички дейности от предмета на поръчката при максимално допустим срок на изпълнение на дейностите 250 (двеста и петдесет) календарни дни, така и при изпълнение на всички дейности от предмета на поръчката при максимално допустим срок на изпълнение на дейностите 615 (шестстотин и петнадесет) календарни дни", допълват от "Булгартрансгаз".

Съединиха морската и сухоземната част на "Турски поток"

Офертата на "Аркад" е за 2.15 млрд. лв. без ДДС. Тъй като "Булгартрансгаз" иска да плаща разсрочено за период от 10 години, обявената цена в действителност не е крайна, а върху нея ще бъдат начислени и лихви. В случая "Аркад" е обявил, че иска по 4.1% годишно оскъпяване, което при инвестиция от 2.15 млрд. лв. и срок на изплащане 120 месеца прави около 470 млн. лв. лихви.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама