Цяла година без детски при пет отсъствия за месец

13:00, 03 апр 19 / Политика 25 1332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ако ученик направи пет неизвинени отсъствия от час за месец, то семейството му да не получава детски цяла година. Ако детето пък е в предучилищна група, санкцията ще се прилага, ако не е ходило на детска градина три дни без уважителни причини. Тези предложения на ГЕРБ за промени в Закона за социалното подпомагане и в Закона за семейните помощи за деца бяха одобрени на първо четене от парламента.

Помощта от 250 лв. за първокласници ще се изплаща на два пъти, като половината ще се дава, ако детето продължава да ходи на училище и през втория срок.

Целта на промените е децата да се задържат в клас и да се ликвидира неграмотността, обясни от парламентарната трибуна един от вносителите от ГЕРБ Светлана Ангелова.

Подкрепа в пленарна зала срещнаха и промените, предлагани от патриотите. Те искат орязване на социалните помощи на трайно безработните, които демонстрират висок стандарт на живот. Те да подлежат на ежегодна оценка от Агенцията за социално подпомагане и помощите им може да бъдат намалени до 50% при две отрицателни оценки. Предлагат и социалните помощи да се обвържат с програми за ограмотяване и повишаване на квалификацията.

"Интеграцията на ромите се провали", обясни депутатът от "Обединени патриоти" Искрен Веселинов, цитиран от вестник "24 часа". "Ако един човек е алкохолик, може да бъде насочен към курсове, ако е наркоман също", обясни Веселинов какви са въздействащите и възпитателни мерки, които предлагат патриотите. Те обаче щели да се разпишат в правилник.

Двата законопроекта ще бъдат обединени и ще минат на второ четене през комисия, където може да има прецизиране на текстовете.

Шефът на социалната парламентарна комисия и депутат от ДПС Хасан Адемов обясни, че със санкции не се решават проблеми. Решението според него са подкрепящите мерки за задържане на децата в клас. И даде за пример, че през тази година на социални месечни помощи ще бъдат около 31 000 души.

Отхвърлени бяха промените, предложени от БСП. Червените предлагат при натрупани неизвинени отсъствия да се спират всички социални помощи на семействата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама